Keresés

Kovács Gergely: "Szeretnénk végre hosszú hajakat vágni!"

A barber válaszol vendége Kovács Gergely!

Kovács Gergely fodrászként kezdte pályáját, majd hamar a barbervilág felé vezetett az útja. Tagja lett a Selected Barberközpontnak, most pedig fiatal apukaként próbálja menedzselni az életét. Vele beszélgettünk!

 1. Hogyan indult a pályád?

Eredetileg fodrásznak tanultam felnőttképzés formájában. Egy nagyon erős színvonalú szalonban helyezkedtem el, ez a közeg azonban nekem sok volt. A vendégek jól tudták, hogy kezdő fodrász vagyok, de minden fésülés lehetőségét kihasználták, hogy kinyilvánítsák a nem tetszést. Így nagyon nehezen tudtam fejlődni.

Jobban vonzott a lazább légkör, a férfi hajvágás és a szakálligazítás. Ez vitt el a borbélyvonal irányába. A férfivendégekkel könnyebben megtalálom a hangot, több a közös téma.

2. Kiket neveznél példaképeidnek a szakmában?

Amikor ténylegesen elkezdtem a borbélyvilággal foglalkozni, akkor Charlie Gray munkássága fogott meg. Nagyon tetszett a stílusa és a márkaápolása. Később persze megismertem Josh Lamonaca-t és az egész Manspire munkásságát. Ezek az emberek és maga a brand is megmutatta azt, hogy merre is szeretnék elindulni ebben a szakmában.

3. Tagja lettél a Selected Barberközpontnak. Mesélj kérlek a projektről!

Benne vagyok a kezdő ötös csapatban, akik megálmodtuk az egész projektet. A kiindulópont a 2022-es Barber Battle volt, ahol többen is a színpadra léptünk és olyan atmoszférát éltünk át, amit szerettünk volna a mindennapokba is átültetni. Létre akartunk hozni egy olyan helyet, ami szakmailag magas színvonalú és közben jól is érezzük magunkat benne.

Ahogy elindult a projekt megvalósulása már biztos volt, hogy én is oszlopos tag maradok.

4. Milyen visszajelzést kaptatok a vendégektől a központtal kapcsolatban?

Mindig van hova fejlődni. Szerencsére azt látom, hogy teljesen rendben van a dolog, de mindig akadnak apróságok. Ezeket észre kell venni és amint lehet, dolgozni rajtuk.

5. Mit látsz, mi jelenleg a férfi hajtrend?

A legtöbb kollégától a drop-fade technikát hallom népszerűnek. Ez egy mullet jellegű frizura. Készítéskor, ahogy a halántéknál elkezdjük a hajvágást, a fül mögött „leejtve” visszük végig a technikát. Így megmarad a mullet hatás, mégis van benne egy kis átmenet is. Ez egy olyan összhatás, ami nagyon menő a fiatalok körében. Maga a mullet is egyébként már néhány éve töretlenül népszerű. A klasszikus formák és a hosszú haj is tér vissza a divatba. Gyakran kérnek például mod frizurát vagy éppen egy kócos hatású hosszú hajat.

6. Többektől hallom, hogy a trendek később "érnek ide". Ez tényleg országonként változik?

Az egész az emberek nyitottságán múlik. A kreatív hajvágás és szemlélet az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően egyre inkább terjed, az emberek azonban még nem teljesen nyitottak rá. Ez visszafogja a divathullámokat. A fiatalok szerencsére egyre inkább nyitnak, ez pedig nekünk is jó.

Sok borbély nevében mondhatom, hogy szeretnénk végre hosszú hajakat vágni. Ideje, hogy egyre több ilyen kérés legyen.

7. A trendeket a vendégigények, a szakmaiságot azonban ti határozzátok meg. Ebben a tekintetben hogy áll a magyar borbélyvilág?

Az internet segítségével ebben is sokat lehet fejlődni. Esetünkben a LEARNZ platformmal próbálunk a szakemberek segítségére lenni. Itthon rengeteg jó szakember van, jó oktatási lehetőségek, csak a borbélyokon múlik, hogy mennyi és milyen oktatáson vesznek részt.

A LEARNZ felületre a járvány alatt rengeteg oktatóanyag felkerült. A közeljövőben szeretnénk újra fókuszba helyezni a platformot, az év folyamán újabb oktatóanyagok várhatók többek között a drop-fade és a hosszú hajak témakörében is.

8. A borbélyvilágot sokszor kritika éri. Mit hallasz ezekből? Mit gondolsz róla?

Ez nagyon kettős dolog. Ma már nem csak fodrászként lehetsz borbély, hanem létezik külön barber tanfolyam is. Ez azonban már csak egy okleveles végzettség, emiatt nagyon más a szakma elkezdése. Nem is lehetsz vállalkozó ebben a formában, ami egy szakembernek nagy hátrány lehet. Azonban magával a szakmával nem hinném, hogy bármi probléma lehet. Sokan felismerték, hogy ez egy kreatív szakma.

Mint minden más szakmánál, itt is meg lehet mutatni, hogy ki mennyit tud, mennyire fejleszti magát. Lehet a szakmát jól csinálni.

9. Ennek fényében mik a te jövőbeli terveid?

Az utóbbi időben sokat foglalkozom az önfejlesztéssel. Amióta megszületett a kislányom, egy kissé elhagytam magam. Természetesen ez nem jó, úgyhogy sokat edzek, futok. Emiatt talán a szakmai fejlődésem háttérbe szorult, de most igyekszem a kettő között megtalálni az egyensúlyt.

10. Mennyire könnyű ez fiatal apukaként?

Ez nehéz kérdés. Azt mondják, három dolgot tudsz jól kontrollálni: a munkát, a magánéletet és az önmagadra fordított időt. Ha ezeken kívül szeretnél valamit, akkor az egyikből áldozni kell. El kell dönteni, hogy mi az, amit fel tudsz adni. Szerencsére a feleségemmel ezt viszonylag jól tudjuk menedzselni. Azon vagyok azonban, hogy ez a későbbiekben is jól menjen.

Képek: Kovács Gergely

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)