Keresés

Simeta Roland: "Nem elég jól levágnod egy hajat!"

A barber válaszol sorozatunkban Simeta Roland!

Simeta Roland a Selected Barberközpont borbélya. A csapat és a szalon nemrég ünnepelte első születésnapját. Többek között erről, valamint pályájáról és terveiről is kérdeztük Simeta Rolandot!

1. Hogyan indult a pályád?

Gyakran mesélem viccből, hogy akkor lett számomra egyértelmű, hogy ezt a szakmát választom, amikor édesanyám és édesapám ketten lefogva vágták a hajam miközben én annyira sírtam, hogy elaludtam a felénél, végül kopaszon ébredtem.

Egyébként egész gyerekkoromban nagyon érdekelt a hajvágás. Szerettem fodrászhoz járni, vonzott a légkör:  a fodrászok mindenkivel sztoriztak, pletykáltak, szólt a zene, és közben alkottak. Már akkoriban is azt gondoltam, hogy ez a világ legmenőbb szakmája. Sokan le akartak beszélni olyan mondatokkal hogy:

  • Jaj, már annyi fodrász van!
  • Nem neked való!
  • stb.

Aztán amikor berobbant itthon a borbély szakma, sokat jártam egy Berdó Zoli nevű szakemberhez. Ő többször buzdított, hogy csináljam, utána pedig már nem érdekelt ki mit gondol. Belevágtam, a legjobb döntésnek tartom és azóta is nagy a szerelem a szakmám iránt.

2. A borbély vonal egyértelmű volt számodra?

Nyilván amikor megnyitottak az első Barber Shop-ok, mindenki azokról beszélt. Az volt a legmenőbb, ha jobbnál jobb átmeneteket készítesz és borotválsz. Nem volt akkor szó sem ollós hajvágásról, sem hosszú fazonokról. Azóta hatalmasat fejlődött a szakma és úgy gondolom, nagyobb fókuszban van már az ollós hajvágás, ami nagyon kreatív, és van benne kihívás. Éppen ezért egyre inkább érdekel a női vonal is, amit előbb vagy utóbb ki szeretnék tanulni.

3. Sok kritika éri a barber szakmát éppen a kevés ollós technika miatt vagy a hiányos szaktudás miatt. Mit gondolsz ezekről?

Úgy gondolom, hogy tényleg hatalmasat fejlődött a borbély szakma és egyre inkább jelennek meg avantgárd technikák is, amik miatt nagyobb hangsúlyt fektetünk az ollós vágásokra.

Régebben több vendégemtől is hallottam, hogy több borbély a kifejezett kérés ellenére sem vágta ollóval a hajukat. Remélem, hogy már ilyen egyáltalán nem fordul elő. A pályám elején én is nagyon féltem ollóval vágni, többször az ujjam bánta, de szerencsére vannak már olyan oktatók, akik értik hogy mit csinálnak, és részletesebben bele tudnak menni a szakma rejtelmeibe.

4. Mitől lesz valaki igazán jó borbély?

Sokan azt hiszik, hogy a szakma kimerül abban, hogy levágsz egy hajat, a vendég kifizeti, és jöhet is a következő. Ezt sosem értettem és mindig bosszantott.

Úgy gondolom, hogy nem elég jól levágnod egy hajat. Van egy réteg, aki csak ezért érkezik a szalonba, de nagyon fontos a szolgáltatás is. Foglalkozni kell a vendéggel: beszélgess vele, mosd a haját előtte-utána, kérdezd meg kér-e forró törölközőt, kanyarodj vissza arra a történetre, ahol előzőleg abbahagytátok. Ezek apróságok, de nagyon sokat jelentenek a vendégek számára. Lehet, hogy neki 2-3 hetente ez az egy szabad órája van, amikor nincs munka és nincs a kezében mobiltelefon. Egy jó borbély mindig fejlessze magát, maradjon alázatos és türelmes. Csak így lesz sikerélménye a nap végén.

5. Kiket tekintesz példaképeidnek?

Nem igazán van példaképem. Rengeteg nagyon jó borbély és fodrász van a világon, nagyon sok helyről inspirálódok. A korábbi munkahelyemen elvittek életem első továbbképzésére, amit Séllei Balázs tartott. Az annyira megragadott és felnyitotta a szemem. A hajvágás nem merül ki a "felül hat, oldalt három milliméternél". Talán őt mondhatnám példaképemnek. Ott lettem igazán szerelmes a szakmámban.

6. Tagja vagy a Selected Barberközpont csapatának. Mit képviselsz ebben a közegben?

A srácokkal mi mindannyian egy dolgot képviselünk. Buzdítjuk egymást, inspiráljuk egymást, ami nagyon fontos. Sok olyan helyen dolgoztam, ahol destruktívak voltak a kollégák. Egy olyan helyen nem lehet fejlődni.

7. Nemrég születésnapot ünnepelt a Selected. Hogy érezted magad az ünnepi bemutatón?

Nagyon fáradtak voltunk mindannyian. Kisebb déja vu érzése volt mindenkinek, ugyanis az egy évvel ezelőtti nyitáskor is ugyanilyen fáradtak voltunk. Akkor is és most is rengeteg munkát tettünk bele. Az utolsó másfél hétben minden egyes nap hajnalig bent voltunk és próbáltunk, hogy minden tökéletes legyen. Sokszor össze is kaptunk a srácokkal a fáradtságtól és a stressztől, de megérte. Sőt, úgy gondolom csapatépítő jellegű volt ez az egész, amit nagyon élveztem, bár a show napján természetesen nagyon izgultam.

8. Milyen visszaigazolásokat kaptatok?

Szerencsére mindenkinek nagyon tetszett, többen utólag írták meg, hogy mennyire jó volt. Őszintén szólva kicsit féltem, hogy a rendezvény hogy fog tetszeni majd a közönségnek. Hasonló esemény itthon még nem igazán volt, de a srácok nagyon jól kitalálták az egészet.

Ez egy olyan rendezvény volt, ahol folyamatosan mozgott a közönség, változott a helyszín, a fények, a modellek, és a szakemberek is. Közben minden borbély tudott mesélni egy kicsit arról, hogy milyen volt az elmúlt egy év a szalonban, vagy bármilyen más személyesebb sztorit.

Egyébként senki nem látta, de én kezeltem a füstgépet. Imádtam!

9. Milyen szakmai terveid vannak még erre az évre?

Saját magam fejlesztése az folyamatos cél, a női vonal kitanulása, hogy ez a szolgáltatásaim között legyen. Oktatni is mindenképpen szeretnék a későbbiekben! Néhányszor már volt lehetőségem oktatni, az egy teljesen más szakma. Nehéz, de nagyon jó érzés másoknak átadni a tudásod.

10. Mi foglalkoztat a szakmán kívül?

Az utóbbi időben az ökölvívás lett a második nagy szerelmem. Ha éppen nem hajat vágok, akkor folyton elemzem a box meccseket: kitől mit tudok eltanulni, hogyan reagálnak a sportolók az egyes mozdulatokra. Járok is egy box klubba, heti többször is, ha az időm engedi. Nagyon jó állóképességet ad és jó stresszlevezető. Ha elérem azt a szintet, akár egy amatőr bajnokságra is szívesen neveznék.

Képek: Simeta Roland

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)