Keresés

Tisztább kozmetikumok a mindennapokban

Fontos, hogy a mindennapi életünkbe tisztább kozmetikumok kerüljenek!

Életünk során folyamatosan érintkezünk vegyi anyagokkal. Legyen az egy kézmosás vagy éppen egy hajfestés. Rohanó világunkban nagyon kevés időnk marad a tudatos termékhasználatra, ezért sokszor csak a hatékonyság az elsődleges cél. Ennek viszont hosszú távon komoly mellékhatási lehetnek. Éppen ezért az Európai Vegyianyag-ügynökség (European Chemichals Agency – ECHA) folyamatosan ellenőrzi a kozmetikai iparban felhasznált anyagokat és kivizsgálja és kiszűri a veszélyes anyagokat. Ebben az évben több olyan alapanyag is vizsgálat alá került, amelyek gyakran megfordulnak a fodrászok és kozmetikusok keze között.

Tisztább kozmetikumok – ezektől az anyagoktól óvakodj

Jelenleg kiemelt figyelmet szentel az ügynökség a SODIUM BENZOTRIAZOLYL BUTYLPHENOL SULFONATE nevű vegyületnek. Ha a neve nem is mond semmit, jó tudni, hogy szinte minden átlátszó csomagolású termékben előfordul. A molekula az UV sugarak káros hatásaitól védi a terméket, ezáltal az sokáig eltartható és nem oxidálódik. Ez az anyag nagyon nehezen bomlik le, ezért képes lehet felhalmozódni a szervezetben, de akár bekerülhet az ivóvíz körforgásba és így minden élőlénybe.

Az anyag hajmosás útján is kerülhet az ivóvízbe

Hasonlóan kiemelt figyelmet élvez a Benzaldehid. Ez az anyag megtalálható a mandulában, de nem önállóan, hanem egy molekulán belül (Amigdalin). Ez adja a mandula egyedi, karakteres kesernyés illatát. A kozmetikai iparban főként festékanyagok gyártására használják fel. Ezek a festékanyagok oxidáció után óriásmolekulákká állnak össze, amely alapját képezi a hajfestésnek. Viszont amíg nem lépett reakcióba, addig a Benzaldehid molekulák könnyen áthatolnak a bőrrétegen és képesek a sejtműködést megzavarni.

Érdemes még megemlíteni a kormot CI 77266, mint színező anyagot. Talán nem tűnik veszélyesnek, de fontos tudni, hogy a korom a rossz égés mellékterméke. Az ilyen melléktermékek nagyon vegyes összetételűek, ezért felhasználási mennyiségét 0,05%-ban korlátozzák az Unió területén. Fontos tudni, hogy a megfelelő koromszemcsék 100-300nm nagyságúak, ezért könnyen keresztüljut a hámrétegen. Ennek következménye lehet az allergia, de rosszabb esetben rákkeltő hatása is lehet.

Végezetül egy nagyon gyakran használt anyag következzen, amely a Diethyl ether. Ez az anyag szinte minden gyorsan száradó termékben megtalálható. A fodrászatban szinte minden hajlakk és hajhab tartalmazza. Ez persze nem véletlen. Nagyon illékony vegyület és nagyon jól oldódik. Tapasztalhattuk, hogy ha lakkozás után szájon át vesszük a levegő, akkor bizony komolyan irritálja a légcsövünket. Ezen tulajdonságok miatt vizsgálja a ECHA, mert irritálja a nyálkahártyát és nagyon jó oldószer, így könnyen bejut a szervezetünkbe. Ezért rákkeltő és mutagén tulajdonságai alapján fogják vizsgálni.

Hajlakk, diethyl ether

Uniós szabályok a jó minőségért

A leírtakból remélem jól látszik, hogy az Európai Unió területén komolyan veszik a szépségiparban felhasznált anyagok tulajdonságait. Attól függetlenül, hogy egy alapanyag rendelkezik felhasználási engedéllyel, lehet, hogy idővel mégis eltávolítják a szépségiparból. Fontos megjegyeznem, hogy az EU-s kozmetikai termék szabályozás a világ egyik legszigorúbb szabályrendszere. Az unióban forgalomba hozott és engedélyezett termék könnyen forgalomba hozható más országban is. Ez viszont fordítva nem mondható el.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂

Szerző: Bíró Dávid