Keresés

Zsíros haj és fejbőr? – tippek és termékek a megoldásért

Vess véget a zsíros haj kellemetlenségének!

A túl zsíros vagy hamar zsírosodó fejbőr és haj az egyik leggyakoribb probléma, ami a frizuránk kapcsán felmerül. A háttérben sok tényező meghúzódhat, de tehetsz ellene. Cikkünkben ajánlunk néhány tippet és praktikát, valamint néhány terméket, hogy ne legyen gondod a zsírosodással.

Mitől zsírosodik a fejbőr?

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy természetes folyamatról van szó. A fejbőrnek és a hajnak egyaránt szüksége van valamennyi zsírra, faggyúra. Ez alkotja a bőr – így a fejbőr – fontos védelmi rétegét. Túlzott vagy gyakori zsírosodás esetén a hajhagymákhoz igen közel található faggyúmirigyek túl erősen dolgoznak és túl sok faggyú gyülemlik fel.

Ebben az esetben a túlzott faggyútermelés miatt a haj és a fejbőr zsírossá, fénylővé válik és gyakran társul korpa is a jelenség mellé. A korpa tulajdonképpen a fejbőrről leváló szarulemezkék, a faggyú, valamint a levegőben szálló szennyeződések összetapadása, amely akár egy teljes bevonatot is képezhet a fejbőrön.

Fejbőr hidratálás

Mi lehet az ok és kit érint?

Akadnak környezeti hatások pl. munkakörülmények, amelyek elősegítik a zsírosodást. Emellett azonban számos oka lehet még a zsíros haj és fejbőr kialakulásának:

 • hormonális változások
 • kor
 • helytelen táplálkozási szokások
 • stressz
 • anyagcsere-folyamatok problémája
 • fizikai és lelki megterhelések
 • kémiai és környezeti hatások

Bármi is okozza a zsíros fejbőrt, egy szakemberrel való konzultáció mellett elengedhetetlen odafigyelni a bőrápolásra és a hajápolási rutinra. Sok esetben csak arról van szó, hogy nem megfelelően választottuk ki a hajápolónkat. Ilyen esetben érdemes a drogériás termékeket a szakember (azaz fodrászunk) által ajánlott professzionális termékekre és az általa javasolt hajápolási rutinra cserélni.

Bár a hajápolási rutin az utóbbi időben nagyon felkapott kifejezés lett, mi örülünk neki, hogy a köztudatba mindinkább bevonul az a gondolat, hogy a hajunkkal való foglalkozás nem csak a színek, és formák tekintetében fontos, hanem ennél előrébbvaló az egészséges haj- és fejbőr, tehát az ápolás, s minden más csak utána következik!

Fontos a hajápolás

Termékek a zsíros haj kezelésére

Sok esetben, mivel a zsíros haj a fejbőr zsírosodásával kezdődik, a hajvégek szárazak és töredezettek, míg a fejbőr és a hajtövek zsírosak. Ebben az esetben különösen fontos, hogy jól válasszuk meg a hajápoláshoz használt termékeket: sampont a zsíros fejbőrnek megfelelően, maszkot és ápolókat száraz és igénybevett hajra.

EVERYGREEN DETOX MÉREGTELENÍTŐ FEJBŐRRADÍR

Öblítés után közvetlenül a fejbőrre vigyük fel. Az ujjbegyekkel masszírozzuk bele, majd hagyjuk 5 percig hatni. A terméket heti egyszer érdemes használni.

Szerezd be itt!

Everygreen termékek

EVERYGREEN SAMPON ZSÍROS HAJRA

Applikátor segítségével vigyük fel a sampont. Ügyeljünk a megfelelő eloszlatásra, ez zsíros fejbőr esetében különösen fontos. Kb. egy teáskanálnyi sampont egy kevés vízzel hígítva vigyünk fel a hajtövekhez és masszírozzuk bele az ujjbegyekkel. Kétszer mossuk meg a hajat ezzel a technikával. Csak a hajtöveket mossuk, a hajvégeknek elég annyi, amennyi öblítéskor átfolyik rajtuk.

Szerezd be itt!

ÁPOLÓ PAKOLÁS VAGY MASZK

Törölközővel óvatosan itassuk fel a vizet a hajról, majd használjunk egy minőségi ápoló maszkot pl. az Everygreen sérült hajra való pakolása. A maszkot/pakolást csak a hajhosszra és a hajvégekre vigyünk fel. Kefével dolgozzuk bele a hajba és hagyjuk hatni 5-10 percig, majd öblítsük le.

Szerezd be itt!

HAJÁPOLÁS

A hajhosszra érdemes keratinos kifésülő sprayt és argán olajat tenni.

Ezeket a Müster & Dikson webáruházában tudod beszerezni.

Everygreen termékek

Néhány tipp a zsíros haj megelőzésére

 • Mosd meg hajad megfelelő gyakorisággal (Ne túl ritkán és ne túl gyakran.)
 • Helyesen használd a sampont és a kondicionálót (A sampont a fejbőrön oszlasd el, masszírozd át és úgy tisztítsd meg, a kondicionálót pedig a hajvégekre vidd fel.)
 • Válassz természetes összetevőket tartalmazó termékeket, amik kifejezetten zsíros hajra lettek kifejlesztve
 • Hajszárítás után mindig fújd át a hajad hideg levegővel is. Ez a forma fixálásában is segít majd neked.
 • Fejjel lefelé szárítsd a hajad, a végén a hűtőgombbal hűtsd is le, ahogy az előbb említettük.
 • Hajmosás után cseréld le a párnahuzatot, vagy fordítsd meg a párnát a következő mosásig.
 • Fontos a B- és E-vitamin, valamint cinkpótlás

Íme egy előtte-utána kép a termékek használatával:

Felhasznált forrás: Health Line, Function of Beauty, Müster& Dikson