Keresés

5 idegesítő vendégszokás

Íme, 5 idegesítő vendégszokás, amivel a fodrász nap, mint nap találkozik!

A vendégek többsége kényelmesen érzi magát az általa megszokott fodrászszalonban. Egyesek azonban túlságosan is elkényelmesednek, ami sok szakember számára udvariatlanság és konfliktushoz vezethet. A vendégek egy része pedig ezt észre sem veszi, pedig a szalonetikett fontos része lenne. Cikkünkben összeszedtünk öt szokást, amit vendégként jobb lenne, ha abbahagynál!

Hogy kit mennyire zavarnak ezek a magatartásformák, azt személyisége válogatja. Az azonban biztos, hogy minden fodrászt valamilyen mértékben érint.

Késve érkező vendég

A késés jelenségével biztosan minden fodrász rendszeresen találkozik, ráadásul sokszor nem ritkán. Egy hosszabb késés akár az egész napot felboríthatja, sok bosszúságot okozva mind a szakembernek, mind a többi vendégnek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fodrász ilyenkor megpróbálja helyreállítani a csúszást, ez azonban sok hibalehetőséget hordoz magában a sietség miatt.

Ráadásul egy jelentős késés miatt a fodrász kénytelen kihagyni az egyébként jól megérdemelt 5-10 perc pihenőjét a vágások között. Ez egy fizikai munka esetén hosszú távon akár egészségügyi problémákkal is járhat. Vendégként tehát késés esetén érdemes mielőbb felhívni a fodrászt, de számoljunk azzal, hogy esetleg ki kell fizetnünk a szolgáltatás árának egy részét. Az idő nem játék!

Ne telefonálj!

Manapság az okostelefonok szintén nagy problémát jelentenek a szalonban. Sok vendég szemrebbenés nélkül veszi fel a telefont a fodrászszékben is, vagy éppen izegve-mozogva intézni telefonos ügyeit, nehezítve ezzel a fodrász munkáját.

Természetesen lehetnek sürgős és fontos hívások, de ezek fogadásakor is próbáljunk keveset mozogni. Emellett figyeljünk a fodrászra is: ha kérdést tesz fel a vágással kapcsolatban, akkor hívás közben is válaszoljunk neki.

Ha a fodrászati időpontod alatt 10 percet telefonálsz és ráadásul késve érkezel, ne várd el a fodrásztól, hogy teljes szolgáltatást adjon. Előfordulhat, hogy már nincs is ideje elvégezni a szolgáltatást, mert tartani akarja a beosztását. Ezt el kell fogadnod, hiszen te okoztad a fennakadást, nem ő.

Beteg vagy? Ne menj fodrászhoz!

Valószínűleg minden fodrász egyetért abban, hogy az egyik mentség a kevés közül az utolsó-pillanatos lemondásra a betegség. Ha beteg vagy, inkább mondd le az időpontot, mint hogy megfertőzd a fodrászt és a többi vendéget. A fodrásznak egy néhány napos betegség is óriási bevételkiesést jelenthet, ami az érintett vendégeknek is kellemetlen.

A fodrász jobban ért hozzá, mint te!

Ne oktassuk ki a fodrászt egy-egy frizura elkészítésére, vágási- vagy festési technikára vonatkozóan! Valószínűleg ő jobban tisztában van a szakmával, mint te. Emellett azonban lehet, sőt érdemes is elmondani, ha pontosan tudod, hogy valamilyen kezelést nem bír a hajad, vagy éppen valamilyen formát kifejezetten nem szeretsz. De ezeket inkább előre jelezd, ne a szolgáltatás közben! Ilyenkor már sokszor késő.

Vendég vagy, cselekedj is így!

A fodrászszalonban viselkedj úgy, mintha vendégségben lennél. Hiszen valójában ez is történik: vendég vagy. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnél megnézni, kipróbálni, megfogni valamit, előtte kérj rá engedélyt. A szalonberendezés sokszor nem olcsó, legyen szó gépekről vagy bútorokról. Éppen ezért próbáld meg tisztelni a szalontulajdont, lehetőleg ne koszold össze, sértsd meg.

Inspiráció: Huffpost, Femina

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)