Keresés

A sikeres szalonnyitás és -bővítés titka!

A sikeres szalonnyitás titkairól és nehézségeiről kérdeztük Fodor Csillát és Kokics Viktóriát!

Sok fodrász számára a szalonmunka jelenti munkájuk túlnyomó részét vagy épp az egészét. Ezért egyáltalán nem mindegy milyen helyen, milyen légkörben és milyen formában dolgozunk. Mivel ennyi időt töltünk a szalonban, fontos hogy olyanná alakítsuk, amilyenben szívesen töltünk sok időt, vagy éppen több bevételre tehetünk szert. Ehhez gyakran elengedhetetlen egy új szalon nyitása, vagy a meglévő bővítése.

Ezeket a lépéseket azonban sok szakember nem meri meglépni, olyan okok miatt, mint

  • pénzügyek,
  • időhiány,
  • komfortzóna elhagyása

Most Fodor Csillával, egy olyan szakemberrel beszélgettünk, aki túl van egy új szalon megnyitásán. Természetesen nem állítja, hogy az út könnyű lenne, ám szakmailag mindenképp megtérül a befektetett pénz, idő és energia. Egy év alatt már jól látja új szalonja működését és a nyitás során elkövetett hibákat, ezekről is kérdeztük. A komfortzóna elhagyása is szóba került az új szalon nyitása kapcsán, hiszen sok fodrász számára ez óriási lépés:

"Ha csapatban dolgozol, sokkal többet tudsz tanulni a másiktól! Váratlan helyzetek mindig jöhetnek, de ezek csak még jobb szakemberré tesznek. Egy új szalon nyitását azoknak ajánlom, akik nagyobb kihívást keresnek az életükben, mert kevésnek gondolják az egyedüli szalonmunkát, illetve azoknak, akik szívesen segítenének mások szakmai fejlődésében is. Hosszú távon ez egy biztosabb, szabadabb élethez vezet, hiszen nem fásulunk bele a hétköznapokba."

Ennek jegyében tehát lássuk a sikeres szalonnyitás titkait:

Sikeres szalonnyitás - Fodor Csilla (Tata)

Fodor Csilla jogi pályára készült, azonban egy nyári gyakorlat alatt született meg a döntés a fodrászat irányába. A tanulmányok után Csilla Budapesten és Tatán is dolgozott alkalmazottként, majd saját szalont nyitott szintén Tatán.

„Nagyon kicsi üzletet nyitottam minimális költségekkel. Két-három évet dolgoztam benne, de tudtam jól, hogy szeretnék egy nagyobbat lépni.” – mesélte a fodrász.

A keresgélés sokáig tartott, hiszen a bérleti díjak magasak, sokszor pedig a szalonok frekventáltsága sem megfelelő. Az egész család próbálta lebeszélni a pénzügyek és a nagy felelősség miatt, Csilla azonban szükségesnek találta egy passzív jövedelemforrás kialakítását.

„Jelenleg a 48 négyzetméteres szalonban dolgoznak rajtam kívül hárman, de jelenleg is keresem a negyedik alkalmazottat. A szalon megnyitásakor időpont nélküli rendszernek indult, de a sok visszatérő vendégek miatt át kellett térnünk az időpontfoglalásra.”

Csilla új szalonja immár egy éve működik, mi pedig megkérdeztük, hogy mik azok a tényezők, amikre leginkább oda kell figyelni. Ezek Csilla szerint a következők:

  • egy jó könyvelő,
  • megfelelő üzleti terv,
  • állandó szakmai megújulás
  • kommunikáció és problémamegoldás a csapatban,
  • a megfelelő minőség biztosítása termékben és szolgáltatásban is

„Értéket akartam teremteni. Nagy szalont szerettem volna, minőségi szolgáltatással. Most is gondolkozom egy másik szalon nyitásán. Az igény ugyanis óriási, egy jól kidolgozott rendszerrel pedig a megvalósítás is könnyebb.”

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)

Képek: Fodor Csilla