Keresés

Balayage: a szabadkezes melírtechnika népszerűsége töretlen

Minden, amit a balayage technikáról tudnod kell. Töretlen népszerűségére is fény derül.

Habár a változástól sokan tartanak, olykor mindenkinek szüksége van rá. A hajfestés az egyik legjobb eszköze a megújulásnak, napjainkban pedig már nincs is szükség drasztikus lépésekre ahhoz, hogy feltöltődjünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az elmúlt öt évben az ombre és balayage melírtechnikák éppen ezért tudták meghódítani az egész világot: a natúr lookokat képviselik. Mi az a balayage? Mi a különbség a balayge technikák között? Miért töretlen a balayage sikere? Cikkünkből megtudod!

Mi az a balayage? Az ombre és a balayage közti különbség tisztázása

Az ombre hajfestés és a balayage hajfestés közti különbség nem a színvilágban keresendő, hanem a technikai háttérben. Igaz ugyan, hogy eltérések esztétikai szempontból is vannak, de ezeket lényegesen nehezebb megtalálni. Közös bennük, hogy mindkettő egy melírozási eljárás, és az is, hogy nevük francia eredetű. Az ombre az ‘ombrer’ (=beárnyékol), míg a balayage a ‘balayager’ (=sepreget) szóból ered. Jelentésük már önmagukban árulkodik arról, hogy mit fejeznek ki.

Az ombre melírok 2015 tájékán robbantak be a köztudatba, és azonnal mindenki beléjük szeretett. A hajfestési technika alapja, hogy a fejtetőtől a hajvégekig, a tincsek árnyalatai fokozatosan váltják egymást, és a sötétebb tónusok (általában az eredeti hajszín) végül világosabb szekciókba torkollnak. Így létrejön egy erőteljes kontraszt a két színvilág között, de ennek foka teljes mértékben a vendégigénytől függ. Az ombre sikere azonnal megmutatkozott, hiszen hatalmas újdonságnak számított, hogy a teljes festéssel és a klasszikus melírtípusokkal szemben, a haj intenzitása vertikális irányban változik, aminek köszönhetően bárki nyugodt szívvel lenövesztheti a haját.

Később a balayage gyakorlatilag ennek a koncepciónak lett az újragondolása, legfőképp technikai hátterét tekintve. Az ombre hajak ugyanis még a hagyományos fóliás eljárással készülnek, a balayage esetében ez az eszköz viszont már felesleges. Ettől függetlenül, hogyha a fodrász úgy ítéli meg, akkor használhat fóliát, de sokkal gyakoribb, hogy csak egy balayage ecset és a sepregető mozdulatok segítik a munkáját. (Nem véletlen, hogy ez a hajfestési mód a szabadkezes technika elnevezést kapta.) Emellett persze a végeredményben is fellelhetők a különbségek: amíg az ombre hajak árnyalatai sokkal markánsabban és élesebben elhatárolódnak egymástól, addig a balayage frizurák kifinomultabbak, szofisztikáltabbak és természetesebb hatásúak. A technika szuper tulajdonsága továbbá, hogy bármilyen színvilággal és sokféle árnyalattal kombinálható: leggyakoribb a szőke balayage, a barna balayage és a vörös balayage.

Az ombre és a balayage közti különbség

A legnépszerűbb balayage technikák

Természetesen a balayage festés megjelenésével – hála a kreatív fodrászoknak –, idővel a technika számos változata kiforrta magát. Annyi típusa van jelenleg a piacon, hogy nem győzzük nyomon követni, de most egy rövid összefoglaló keretében egybegyűjtöttük a legnépszerűbbeket.

  • BABYLIGHTS: ez a balayage egyik legvisszafogottabb és legtermészetesebb változata. A babylights ugyanis éppen arra utal, hogy a világosított tincsek vékonyak, a színek lágyak, így csak finom kontrasztot biztosítanak. A satírozott hajak között ez a típus adja vissza leginkább a napszítta hatást.
  • FLAMBOYAGE: az igazat megvallva ez a verzió ránézésre épp az ombre és a balayage keveréke, de nem hagyhattuk ki a felsorolásból. Elkészítése ugyanis teljes mértékben a balayage technikáján alapszik, a fodrász szakember szabad kézzel viszi fel a festéket a haj felületére, körülbelül középtájt. A tincsek itt is egészen a hajvékekig világosodnak.
  • ÉCAILLE: ennek a balayage melírnak a neve szintén egy francia szóból ered, ugyanis az ‘écaille’ teknőspáncélt jelent. A szó és a haj közötti összefüggés nem más, minthogy ebben az esetben a különböző árnyalatok épp úgy játszanak egymással, mintha egy teknős páncéljának színeit látnánk. A hajtő az écaille frizuráknál is sötét, a hajvégek pedig itt is világosabbak, de a festés már cikkcakk eljárással történik.

A legnépszerűbb típusok egyértelműen a legtermészetesebbek is, hiszen a divat minden területén a naturális lookok hódítanak. Ennek ellenére a balayage frizurák között egészen extrém megvalósításokkal is találkozhatunk, amik egyébként kifejezetten gyönyörűek. Kedvenceink a témában az egyszerre pasztelles, de mégis picit erősebb, színes balayage hajak, illetve azok a megvalósítások, amikben az arc körüli tincseket is világosítják, hogy a haj még inkább keretezni tudja viselője vonásait.

A balayage legnépszerűbb típusai: babylights, flamboyage, écaille

5+1 ok, amiért a balayage sikere töretlen

#1 SZEMÉLYRE SZABOTTSÁG

Ahogyan az a korábbiakban is kiderült, a balayage frizurák számtalan módon elkészíthetők mind színvilágban, mind technikai szempontból. Ez nem jelent mást, mint a lehetőségek végtelen tárházát. Itt most tényleg elmondhatjuk: a határ a csillagos ég. Az extrémebb megjelenést kedvelők megannyi módon variálhatják az intenzív színeket úgy, hogy a frizura igényes külsőt biztosítson, de a balayage azok számára is tökéletes alternatíva, akik tartanak a teljes hajfestéstől, miközben minimális változásra vágynak.

#2 TARTÓS EREDMÉNY

Nagyon sokan azért rajonganak az ombre és a balayage frizurákért, mert a végeredmény hosszú távra szól. Amíg egy teljes hajfestés után 5-8 hétre már muszáj ellátogatni a fodrászszalonba, hogyha nem szeretnénk, hogy a lenövésünk köszönjön vissza az utcán szembe sétáló embereknek, addig az újhullámos melírtechnikákkal (megfelelő otthoni hajápolás mellett) még fél év után sem biztos, hogy szükségünk van fodrász segítségére.

#3 KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG

A hosszú távú végeredménynek további pozitív hozadéka a költséghatékonyság. Igaz ugyan, hogy egy balayage frizura elkészítése az egyik legdrágább szalonszolgáltatás – hiszen a folyamat minimum 3-4 órát igénybe vesz, ha nem többet, és a felhasznált anyagmennyiség is számottevő –, de ha a díját tartósság szempontjából hónapokra lebontjuk, akkor hamar ráeszmélünk, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb lehetőség.

#4 TERMÉSZETESSÉG

Mégha a balayage-nak léteznek is extravagáns megvalósításai, a gyakorlatban mégis inkább a natúrabb kombinációival találkozhatunk, hiszen lépten-nyomon a világosabb és a szőke melírok hódítanak. Mivel a természetesség trendi, szexi és jelenleg a legdivatosabb irányzat a szépségipar minden területén, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a színátmenetes hajak ekkora népszerűségnek örvendenek.

#5 FODRÁSZBARÁT

Végül, de nem utolsó sorban azt is meg kell említsük, hogy a balayage-t nemcsak a vendégek, de javarészt a szakemberek is imádják. A fodrászatok mindig megtelnek élettel, amikor egyedi vendégigények érkeznek, hiszen ilyenkor az alkotók kiélhetik a kreativitásukat, felhasználhatják a szakmai tudásukat, kísérletezhetnek, és valami igazán különlegeset készíthetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy napjainkban több fodrásznak is a kedvenc, és egyben szakterülete lett a balayage. (Ismerdj meg közülök néhányat, csak egy kattintásodba kerül itt és itt!)

A balayage sikere töretlen

A tökéletes balayage profi szakismeretet igényel

Tudjuk jól, hogy sokan szeretnek kísérletezni az otthonukban, de a balayage éppen az a technika, amit laikusként képtelenség elsajátítani. Szükség van ugyanis egy alapszín elkészítésére, amit sokszor egy szőkítési folyamat előz meg. Utóbbival hatalmas károkat lehet okozni, hiszen megfelelő szaktudás nélkül a haj leéghet. Ezt követi az eljárás lényegi része, amikor is a fodrász szabad kézzel és ecsettel felviszi az anyagot, majd a hatóidő leteltével lemossa, és annak eredményét árnyalja. Jól látszik, hogy a procedúra még leírva is hosszadalmas és komplex, ezért ha balayage frizurára vágysz, mindenképp szakemberre bízd a hajadat!

Képek: Pinterest, itt és itt.