Keresés

Gambár Erik – autodidaktából STMNT márkanagykövet

Az STMNT márkanagykövetéről, Gambár Erikről olvashattok interjúnkban.

Nem sokan gondolnánk, hogy a STMNT egyik magyar márkanagykövete videón kezdte tanulni a szakmát. Pedig Gambár Erik így tett. Első gyakorlatait öccse haján végezte, ma pedig már ő is borbélyokat oktat. Karrierjéről, különleges szalonjáról és a STMNT-ről kérdeztük őt.

Mik voltak az indíttatásaid a fodrász szakma irányába? Voltak családi gyökerek ezzel kapcsolatban?

Ez egy érdekes történet. A családban nincs fodrász és én is gépészmérnöknek tanultam. Aztán később láttam egy videót a neten férfi hajvágásról, amit Daniel Alfonso mutatott be. Nagyon megtetszett ez a stílus, nagyon sok videót néztem. Otthon elkezdtem levágni az öcsém haját – aki nem szeret fodrászhoz járni – apánk szakállvágójával és anyukánk kozmetikai ollójával. Az öcsém először azt mondta, hogy csak akkor vághatom le a haját, ha már hivatalos papír van a kezemben. Ahhoz, hogy ez meglegyen, csináltam egy kézzel írott oklevelet.

Az eredmény végül neki is tetszett, én pedig nagyon élveztem a folyamatot. Ezek után az összes zsebpénzemet fodrászcuccokra költöttem. Az összes haveromnak felajánlottam, hogy ingyen levágom a hajukat. Így már a középiskolában sokat tudtam gyakorolni, az érettségi után pedig egyértelművé vált, hogy fodrász leszek. Elvégeztem a fodrásziskolát és már egy kialakult vendégkörrel tudtam indítani.

Gondolom, amikor ezt elkezdted, akkor még nem voltak kifejezetten a barber vonalra irányuló oktatófelületek.

Nem. Sőt, még barber shopok sem voltak itthon. A fodrásziskolát 2013-ban fejeztem be, az első barber shop Magyarországon 2014-ben jött létre. Próbáltam mindent autodidakta módon tanulni és hozzátenni a saját képességeimet.

Manapság már oktatófelületek állnak rendelkezésre a tanuláshoz. Ha jól tudom, ti a STMNT-nél is oktattok ilyen formában.

Igen, Beke Balázzsal és Wolf Petivel együtt csináljuk a STMNT-et. A Beuty World Netnél is vannak külön rendezvények, az üzletemben pedig privát oktatás is zajlik.

A STMNT oktatás több szinten zajlik. Van a „Look and learn” típusú oktatás. Az emberek odajönnek, levágunk egy vagy két hajat, majd részletesen elmondjuk, mit hogyan és miért csináltunk. Workshopok is vannak, amikor a „Look and learn” után mi, vagy a vendégek hoznak modelleket, mi pedig segítünk kivitelezni egy-egy fazont.

A STMNT márkanagykövetei (balról-jobbra): Wolf Peti, Gambár Erik és Beke Balázs

A STMNT termékeket egyébként nagyon szeretem én is és a vendégek is. A vendégeknél az első szempont szerintem az illat. Én leginkább a Matte Paste-t szeretem. Még a nők is szívesen használják, mivel kókuszos illata van. Egyébként a termékek jól kombinálhatók egymással és beszáríthatók is. Ezek is nagy előnyök.

Mit tartasz leginkább erősségednek?

A vendégkörömből adódóan a gépi vágásokkal foglalkozom a legtöbbet, de mellette mindent szeretek. A gépi hajvágás mellé egyre többször vegyül ollós hajvágás is. Azt is szeretem, mivel ki tudom benne élni magamat. Ebben leginkább a skin-fadet tartom erősségemnek.

Van egy saját szalonod is El Sueno néven. M fogott meg a mexikói életérzésben?

A mexikói vonal hat éve tart nálam teljes mániaként. A zenével indult, aztán az öltözködés és minden egyéb is jött. Amikor adódott a lehetőség, hogy saját üzletet nyissak, akkor nem akartam beállni a sorba. Próbáltam egy egészen más, a fejemben létező dizájnt létrehozni. Már annyi barber shop van és alig lehet őket megkülönböztetni. Én mindig próbáltam egy kicsit máshogy csinálni. Nálam női dolgozók és tanulók is vannak például.

Szerettem volna egy egységes szettet az üzletembe, azonban nem a klasszikus, kötényes vonalon. Így született meg az együttműködés a Dickies márkával, akiknek az egyedi ingjeik jól passzolnak a szalon stílusához. Ilyen formában ők az egyik szponzorunk, illetve a WAHL. Tőlük a gépeket és az eszközöket kapom.

Az El Sueno egyébként azt jelenti, hogy az álmom. Mindig is az volt az álmom, hogy ide eljussak, úgyhogy ez most megvalósulhatott.

Ahogy a közösségi média felületeidet nézem, úgy látom, sikerült is kitűnni a tömegből. Hírességek is megfordulnak a szalonodban. Ez milyen érzés számodra?

Ez egy nagyon jó visszajelzés. Aki régebb óta jár hozzám, azzal már szinte baráti viszonyt ápolunk, ami rendkívül jó érzés.

Gambár Erik DR BRS-sel
Gambár Erik Feke Pállal

Hogy tekintesz egyébként a borbély létre? Munkaként, életstílusként vagy még annál is több?

Nálam hobbiként indult ez a dolog. Annyira szeretem csinálni, hogy a szabadidőmet is ez tölti ki. Ha két napig nem vágok hajat, akkor már hiányzik is és visszajönnék a szalonba. Az életem minden szintjén ott van: munka, szerelem, hobbi.

Tehát akkor mindent behálóz az életedben a szakmád. Sosem érezted túlzónak?

Egyáltalán nem. Egyrészt mindenhez oda tudom kötni, másrészt kikapcsol. Ráadásul saját magamnak osztom be az időmet, azonban sokszor túlzásba esek. Néha annyira belemerülök a munkába, hogy észre sem veszem, hogy szédülök már az éhségtől.

A másik dolog egyébként a főzés, ami ellazít. Mást el sem tudok képzelni, amiben ki tudnék teljesedni. A főzés ugyan nem a mexikói vonalon halad, de a járvány alatt bontakozott ki igazán.

Gambár Erik

A fodrász vagy borbély szakmát kinek ajánlanád igazán? Ha a te példádból indulunk ki, bárki megtanulhatja ilyen módon?

Bárki azért nem hiszem. Leginkább annak ajánlom a szakmát, aki szorgalmas. Természetesen némi szépérzék is kell hozzá. Rengeteg olyan tanítványom volt, akinek meg kellett mondanom, hogy nem tudunk többet kihozni belőle. Én igyekszem hozzá tenni a tudásomat és megadni a lehetőséget, hogy gyakoroljon, de otthon is kell foglalkozni vele. És az is kell, hogy érdekelje, és aztán emiatt foglalkozzon vele.

Ha te nem lettél volna elég szorgalmas vagy elég érdeklődő, akkor most az eredeti szakmád szerint gépészmérnök lennél?

Nem hiszem. Nem éreztem magam annyira komfortosan benne. Ezen a mai napig mindig gondolkozom, de lehet, hogy szakács lettem volna. Viszont az sokkal nagyobb stressz, mint egy fodrász szalon, nem tudom, azt hogyan kezeltem volna.

Mi az aktuális célod?

Van egy következő lépésem, de az nem publikus egyelőre. Az a tapasztalatom, hogy ha elmondok egy ilyet, akkor valaki beelőz. Úgyhogy maradjon titok, de ezt a következő lépést egy-két éven belül szeretném megvalósítani. (nevet)

Képek: Gambár Erik

További infó a STMNT-ről ITT!