Keresés

Kovács Gábor: "Mindenkinek ilyen csapatot kívánok"

A Vän Salon lett idén a KEVIN.MURPHY Év Szalonja. Kovács Gáborral beszélgettünk!

A Vän Salon 2018-ban jött létre, mára pedig Kovács Gábor vált a családként működő csapat „szakmai apukájává”. Idén a KEVIN.MURPHY Év Szalonja kitüntetést is megkapták és további bővülésre készülnek. A szalon történetéről, a jó csapatmunka és az összetartás titkairól beszélgettünk Kovács Gáborral.

Mesélj egy kicsit kérlek a szalon és a csapat történetéről.

A szalon 2018-ban jött létre Mayer Norbert és Kocsis Levente elgondolásából. Kettejük gondolata az volt, hogy a szalonban ne futószalagon készüljenek a frizurák, ehhez kerestek egy olyan márkát, amely személyre szabott célokat szolgál. Így esett a választás a KEVIN.MURPHY-re. Le is szerződtek velük.

Én két évvel a nyitás után kerültem a szalonba, ekkor már több éve dolgoztam én is KEVIN.MURPHY termékekkel. Amikor odakerültem, már egy kisebb csapat fogadott, akik közül hárman rövid időn belül továbbálltak. Az volt a cél, hogy a szalon a lehető legtöbb szakemberrel működjön és létrejöjjön egy család. A három kolléga távozása után szinte egyedül maradtam. Azok nagyon nehéz hónapok voltak a szalon számára. Szerencsére a vendégköröm megmaradt és új munkatársak is jöttek. Így aztán hamar biztosítani tudtuk a megfelelő színvonalat, tanulóink is lettek, akik a tanulmányok befejezése után csatlakoztak hozzánk. Én lettem a szakmai apukájuk, így az együtt fejlődés és tanulás összekovácsolt minket egy családdá.

Jelenleg tízen dolgozunk a szalonban nagyon jó közösségben. Nincs az a széthúzás, amit korábban sok helyen megfigyeltem. Mindenkinek ilyen csapatot kívánok, aki szeret ilyen formában dolgozni.

A Vän szalon csapata

Ha jól tudom vállalkozóként dolgoztok. Mostanában sok kérdés merül fel ennek nehézségeiről. Te mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban?

Ennek csak nehézségei vannak az elején. Az első három év kizárólag vendéggyűjtésről szól. Másképp nem lehet, hacsak nem alkalmazottként dolgozol. Pénzügyileg stabil háttérrel kell rendelkezned, ha vállalkozóként helyezkedsz el. A mi tanulóink a recepción is dolgoztak, így pénzt is tudtak keresni a vállalkozáshoz. Igyekszünk abban is segíteni, hogy az új munkatársaknak is minél több vendége legyen, rengeteget hirdetünk online is.

Elnyertétek a KEVIN.MURPHY Év Szalonja kitüntetést. Mit tudtatok erről előzetesen?

Semmit. Még azt sem, hogy neveztek bennünket. Annyit tudunk, hogy KEVIN.MURPHY magyar vezetősége minden évben kitalál kategóriákat. A szempontok és a témakör mindig változik, emiatt aztán nem is lehet erre készülni. A díjátadás a KEVIN.MURPHY Partnertalálkozón történik, sokszor ott tudjuk meg, hogy egyáltalán mik voltak a kategóriák.

A díjátadón persze kiderül az indok. Most például az elmúlt évek válságának kezeléséért kaptuk a díjat. A szalonok többsége munkatársakat bocsátott el, árakat emelt, stb. Mi ezzel a trenddel teljesen szembementünk: bővítettük a szalont és a csapatot, többet költöttünk hirdetésekre.

Azért ebben is voltak nehézségek, nem?

A bővülés mellett gondolkozni kellett azon, hogy hogyan emeljünk árakat. A legtöbb szalon hirtelen emelte az árait a többszörösére. Mi úgy gondoltuk, hogy amíg nem megy túlzottan a saját életünk rovására, addig kitartunk. Próbáltunk arra figyelni, hogy segítsünk a vendégeknek ebben is. Persze lassan muszáj volt emelnünk, de mások bőven lehagytak minket.

Ehhez is nagy szükség volt a csapat összetartására. A pénzt inkább eszközként tekintjük, mint hogy kergessük. Így van a vendégekkel is: ha a vendég hajának állapota nem alkalmas egy-egy szőkítési vagy festési procedúrához, akkor inkább nem vállaljuk azt, vagy mindenek előtt a szerkezetet segítünk olyan alapra feljavítani, hogy az készen álljon a kívánt színhatás elérésére. Sokszor mondunk nemet, de sosem ok nélkül, és mindig van B opció.

Vän szalon

Milyen terveid vannak a közeljövőben?

Vannak szakmai és tárgyilagos tervek. Nyitunk egy új szalont, mert ismét jönnek tanulók és nem fogunk elférni. Az új szalon valószínűleg Budán nyílik majd, hogy az ottaniaknak is közel legyünk. Munkatársakként nem vendégkörös fodrászokat keresünk, hanem szeretnénk új szakembereket „kinevelni”.

Mennyire nehéz azt megoldani, hogy a vendég ezután egy adott fodrászhoz menjen és ne átjáróház legyen a szalon?

Nálunk átjárás csak S.O.S esetben van. Igyekszem erre nevelni a tanulóimat is, mindenkinek legyen egy olyan tudásrésze, amiben megmutathatja, ki is ő a szakmán belül. Így a személyre szabott szolgáltatásnak meglesz a különleges stílusa, az által, akitől kapja a vendég. Az alaptudásra ráépítem azt a szakmai irányt, amivel ő a későbbiekben foglalkozni fog. Így például a férfi vendégeket már tudom küldeni a férfifodrász kollégához, mert én például már nem vágok férfi hajakat. Így az egységen belül mindenki egyéniség is tud lenni. Ez pedig a vendégek bizalmához vezet, ami nagyon fontos. Ha a vendég bizalma megvan, akkor lehet erre a szakmára nem munkaként, hanem művészetként tekinteni.

Kovács Gábor

Képek: Kovács Gábor, Vän Salon Facebook

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)