Keresés

Szalontakarítás - 5 kritikus pont

Tudjuk, a szalontakarítás senkinek nem kedvence. De érdemes rá figyelmet fordítani!

Az talán már senkinek sem újdonság, hogy a szalonhigiéné kulcsfontosságú. Elsősorban természetesen a vendégek és a fodrászok egészségének megőrzése érdekében, de az sem másodlagos, hogy egy higiénés ellenőrzéskor is jó, ha tiszta a szalon.

A szalonihigiéné fontosságára már kutatások is felhívják a figyelmet, melyek szerint a női vendégek 82%-a számára ez a szempont a legfontosabb. A férfi ügyfelek 60%-a is meggondolná a szalonváltást a nem megfelelő higiéné miatt. Így tehát kiemelt figyelmet érdemes szentelnünk a szalon tisztaságára, ez azonban koránt sem könnyű feladat. Ahogy az otthonunkban, úgy az üzletben is akadnak nehezen takarítható pontok, vagy épp olyanok, amik fölött könnyedén átsiklunk. Vegyük most sorra ezeket.

Szalontakarítás - íme az 5 kritikus pont!

Hajformázó eszközök

A gyakori használat miatt a fésűk, ollók, hajkefék és más styling eszközök tökéletes gócpontjai lehetnek a baktériumoknak. Ennek orvosolására áztassuk az eszközöket rendszeresen meleg, kíméletes tisztítóoldatba vagy használjunk szalonhasználatra kifejlesztett fertőtlenítőket. Érdemes minden használat után vagy az újabb használat előtt lemosni és megszárítani őket.

Hajmosók

A hajmosó tálakban, csapokon és fogantyúkon felhalmozódik a haj, az éppen használt termékek vagy épp a szennyeződések. A hajmosókat minden használat után alaposan öblítsük ki forró vízzel, a csapokat és fogantyúkat pedig rendszeresen fertőtlenítsük.

Törölközők és egyéb textil anyagok

A törölközők, takaróanyagok és köpenyek érintkeznek a hajjal, a styling termékekkel, valamint a vendégek bőrével is. Ennek következtében alkalmasak baktériumok és gombák megtelepedésére. Ezeket a textilanyagokat érdemes erős mosószerrel és magas hőfokon mosni a következő használat előtt. Gondoskodjunk arról is, hogy megfelelően száradjanak meg, így elkerülhetjük a további kórokozók megtelepedését.

Várótermi bútorok

A bútorokra talán sokan legyintünk, ám a székek, kanapék és asztalok elképesztő mértékben gyűjtik a port és a szálló hajat. A kárpitokat érdemes rendszeresen porszívózni, a kemény felületeket pedig fertőtleníteni vagy szappanoldattal áttörölni.

Tükrök

A hajfestékek illetve hajformázó termékek maradványai könnyen megtapadnak a tükrökön, így azok akkor is koszosak lehetnek, ha még nem látványos a szennyeződés. Használjunk többcélú tisztítószert vagy víz-ecet oldatot a tükrök csíkmentes tisztításához.

Pro tipp: Ha a vendég szemével szeretnénk látni a szalont, időről-időre üljünk bele a vendégek székébe néhány perce. Ezalatt pásztázzuk végig a szalont, különös figyelmet fordítva azokra a pontokra, amikre a vendég is felkaphatja a fejét. Ennek fényében végezzük a takarítás hátralévő részét!

Figyeljünk az alapvető higiénére!

A fentebb felsorolt helyek egyesek számára természetesen a mindennapos szalontakarítás részét képezik, de lehet, hogy sokan legyintenek is rájuk. A felsorolásban nem szerepeltettük az egyébként evidens felületeket:

  • pultok,
  • munkafelületek,
  • padló,
  • szőnyegek, 
  • és természetesen a mellékhelyiségek.

Az alapvető higiéné mindannyiunk számára fontos, egy tiszta szalonban a vendég is jobban érzi magát. A szalon tisztasága mellett fontos, hogy a személyzet is betartsa a higiénés szabályokat. Figyeljünk oda a szemetes rendszeres ürítésére és a megfelelő levegőztetésre is.

Inspiráció: HJI

A higiéné sokat tesz hozzá a szalonélményhez, ne hanyagoljuk el! :)