Keresés

Árképzés a szalonban - 3+1 tipp fodrászoknak

Árképzés a szalonban: te is sokat agyalsz rajta? Segítünk!

Az árképzés az egyik legnagyobb fejtörést okozó témakör a szalon nyitása során, de akár később is téma lehet, például áremelés kapcsán. Az árképzés során az egyik legnagyobb kihívás a jó pozícionálás: sokszor alulértékeljük a munkánkat, de nem szabad, hogy átessünk a ló túloldalára. A covid járvány és az áremelkedések óta pedig egyre bonyolultabb a helyzet. Lássuk, mit tehetünk:

Mi alapján árazzunk?

Az árazás sok tényező kérdése lehet, a gazdaság meghatároz néhány kategóriát, amely alapján kialakíthatjuk az árakat a szalonban:

  • költségalapú árazás,
  • igazodó árazás,
  • keresletalapú árazás,
  • presztízsanalízis

Fontos tudnunk, hogy a szépségipari szolgáltatásokat alacsony, magas és luxuskategóriába sorolhatjuk. Árazhatunk a saját felmerülő költségeink alapján (pl. bérleti díj, rezsi, anyagárak stb.), igazodva a piachoz (konkurenciaelemzés), keresleti alapon (a vendégkörünkben mérjük fel az igényeket) illetve végezhetünk presztízsanalízist is, hiszen szolgáltatáskor nem csak magát a tevékenységet árazzuk be, hanem személyiségünket és szaktudásunkat is.

A legfontosabb, hogy ne árazzuk sem alul sem túl magunkat, a piacon általában jelenlévő árakhoz igazodjunk a termékünk és szolgáltatásunk minőségéhez képest.

Árazás a szalonban – 3+1 tipp fodrászoknak

#1. Social media jelenlét

A közösségi médiában való jelenlét, ma már elengedhetetlen: posztok, bejelentkezések, valamint a mai fogyasztási igényeknek megfelelően rövid videók. Azért is fontos a közösségi média, mert a mai világban azt az elvet figyelhetjük meg, hogy amit a potenciális vendégek nem látnak, az nincs. Egy jó hirdetés vagy bejegyzés hatására megjelenhet az igény szinte azonnal az általunk kínált szolgáltatásra.

#2. Ajándékok

Tudnunk kell, hogy az árengedmény sosem jó megoldás. Egy szolgáltatás árából nem engedhetek, de visszajáró vendégeknek plusz szolgáltatást adhatok például 5+1 kezeléses bérlet vagy otthoni ajándékcsomag formájában. A szolgáltatás árát elemenként érdemes szabni, mert ebben az esetben választhat a vendég és gondolkozhat részletekben (például nem kéri a szolgáltatás styling részét).

Ha megfelelően pozícionáltad magad, akkor a megszabott árból nem érdemes engedni. Attól nem lesz sokkal nagyobb a forgalom, ha az általános piaci ár alatt dolgozol, és neked sem lesz jövedelmező. A vevőre kell koncentrálni, az ő problémáját kell megismerni és megpróbálni megoldani a lehető legszínvonalasabban.

#3. Árazz mindent figyelembe véve

Árképzés során a cikk elején feltüntetett kategóriákból ne válasszunk, hanem kövessük figyelemmel az összes tényezőt: a költségeket, az általános piaci árat, a keresletet és a presztízsértékünket.

+1: Igények

Az előzőek figyelembevétele mellett egy jó szolgáltatónak tisztában kell lenni a 20 évesek legújabb trendjeivel és a középkorúak illetve az idősebb vendégek igényeivel is. Ezáltal nyújthat egy olyan szolgáltatást, amely széles vendégkör elérését teszi lehetővé.

Hogyan emeljünk árat?

Infláció esetén elkerülhetetlen az áremelés. Ilyenkor ne magyarázkodjunk a vendégeknek, inkább megfelelően kommunikáljuk feléjük, hogy minket is érint a válság, ezért árat kell emelnünk. Azon vendégek számára, akik nem feltétlenül követik nyomon a közösségi médiát, bizonyos idővel előre közöljük a tényállást, hogy fel tudjanak készülni a változásra.

Az áremelés elkerülhetetlen, sőt esetenként évente szükségessé is válhat. Ennek jobb, ha megszabunk egy rendszeres, fix időpontot, amelyről mindig tájékoztatjuk a vendéget.

Egy árlista, mint már korábban is említettük számos tényezőből áll össze:

  • bérleti díj,
  • rezsiköltség,
  • termékszortiment költségei,
  • higiéniai és eszközköltségek,
  • új beruházások és továbbképzések.

A jelenleg megtanult tudás vagy új eszközök megtérülését nem utólag kell tervezni, hanem előzetesen be kell építeni az árképzési stratégiába. Mielőtt azonban belevágunk, szükséges a piackutatás, érdeklődési felmérés, illetve az adott gép/szolgáltatás promózása.

A fodrászat folyamatos fizikai munka, pszichológia, költséggazdálkodás és stratégiai tervezés. Így tehát az árazást is ezeknek megfelelően kell véghez vinnünk. Reméljük tippjeink segítettek ebben.

Aki bővebben is szeretne ezekről hallani, annak nagy szeretettel ajánljuk figyelmébe a Beauty Forum videóját a témában:

Árképzés a szalonban

Online Beauty Fesztivál Árképzés a szalonban Dr. Angyalné Varga Krisztina szakközgazdász, mérlegképes könyvelő, gazdasági tanácsadó

Posted by Beauty Forum Magyarország on Monday, September 11, 2023

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)