Keresés

Breaking news: Hintenberger Máté a KEVIN.MURPHY oktatója lett!

Hintenberger Máté KEVIN.MURPHY oktató lett. Vele beszélgettünk.

Hintenberger Máté fodrászmester tevékenysége roppant szerteágazó, így már nagyon sok témakörben szerepelt oldalunkon. Több kollekciója, OMC világversenyen való remek szereplése, sikeres szalonvezetése és különböző oktatásai kapcsán már bemutattuk őt nektek. Máté kitartása, szorgalma, alázata példaértékű, nem hiába kérte fel a KEVIN.MURPHY márka is oktatójának, így 2020-tól az ő képzéseire is bejelentkezhetünk. Vele beszélgettünk.

2020-tól a KEVIN.MURPHY oktatója leszel. Milyen képzésekkel készülsz?

Igen, ismét egy csapathoz tartozhatok, aminek nagyon örülök és bízom benne, hogy méltón tudom képviselni majd a márkát! Az idei évem egyéb elfoglaltságok miatt túl sűrű, többek között a szeptemberi világbajnokság miatt, ezért 2020 a kezdés időpontja.

Miért erre a márkára esett a választásod? Mi tetszett meg benne?

Egy remek anyagot ismerhettem meg a KEVIN.MURPHY termékeiben, de ami még fontosabb, hogy vendégeim körében is nagyon kedvelt lett. Fontos számomra, hogy a termék cruelty free (azaz állatkísérlet-mentes – a szerk.) legyen, illetve tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra! Az is szimpatikus, hogy a márka kisebb szortimenttel dolgozik, de ettől függetlenül minden igényt ki tudunk elégíteni termékeivel.

„Környezettudatosság, kíméletesség!” – Milyen szinten tudsz azonosulni a márka üzenetével?

Próbálok a hétköznapokban ügyelni arra, hogy mindig a megfelelő mennyiségű anyagot használjam fel, ezzel is védve a környezetet.

Markáns kettősség jellemző munkádra, pl. OMC frizurák, laza kontyok. Ez a kettő nálad hogyan egészíti ki egymást?

Fodrászaton belül rengeteg szegmens található meg, mint például versenyzés, fotózásokon, divatbemutatókon való munkák, szalonmunka. Ha a szalonmunkát nézzük, azon belül is mazsolázhatunk hajfestések, hajvágások, kontyok, feltűzések és a hajhosszabbítás között. Én az a típus vagyok, aki szeretne picit mindenben jártas lenni amennyire ez lehetséges, és amennyire épp szükségem van erre. Tanulókoromban esküvői konty és hajvágás kategóriákban versenyeztem, ezért igazából a hétköznapi munkában minden lépést szívesen elkészítek. Viszont egy divatbemutató teljesen más. Egészen más frizurák, más munkatempó, ami jellemző. Többek között ezt a sokszínűségét is imádom a szakmámban, mert lehetőségem sincs arra, hogy megunjam! (nevet)

Munkásságodból kitűnik: nagyon fontos számodra a tudás továbbadása. Honnan ez a példa előtted? Miből fakad?

Szerencsémre rengeteg olyan nagytudású és alázatos szakemberrel találkoztam, akinek ez szintén szívügyük – a példa tőlük ered. Arról nem is beszélve, hogy minden oktatás után azt érzem, hogy picivel még több lettem én is, és a tudásom is.

Idén ősszel mely versenyszámokban indulsz az OMC-n? Hogyan készülsz a versenyre?

Idén szintén esküvői frizura és fashion gála frizura összetett számában indulok, ami azt jelenti, hogy első nap egy előre elkészített, előremutató munkát vonultatok fel, majd második nap 30 percem lesz arra, hogy az általam megálmodott esküvői frizurát bemutassam.

És egy újabb szelet az életedből: nemrég elkezdted a sminkes szakmát is kitanulni. Ki ebben a segítséged és miért érezted ennek szükségét?

Több éve fontolgatom: szeretnék belelátni a sminkes szakmába is, többek közt azért, hogy a versenyeken megkönnyítsem a saját munkám. Dudás Barbara többszörös világ- és Európa Bajnoktól tanultam, akinek 2014-es frankfurti Vb-n készített munkája nyűgözött le olyannyira, hogy akkor és ott döntöttem el: amint lehetőségem nyílik rá, tőle szeretnék tanulni! Egy 60 órás képzés után azt mondhatom, igazán megérte, mert rengeteget fejlesztett a látásmódomon.

Mit gondolsz, a nemzetközi tendencia hozzánk is begyűrűzhet majd: a menyasszonyok igénye és egy-egy fotózás igénye találkozik, vagyis a legjobb, ha a beauty szekciót egy ember csinálja?

Egy nagyobb munkánál jobban szeretem, ha minden szegmensre 1-1 szakember jut, viszont kisebb munkánál, egy esküvő esetében például akár fel tud készülni egy szakember is.

A szakmában a kollégák sokszor ezeket az emberi értékeket társítják hozzád: „türelem, higgadtság, belső nyugalom, tartás.” Mit szólsz ehhez?

Örülök, ha ez a véleményük, de igazából belül egy folyamatosan pörgő, nyughatatlan és rendkívül türelmetlen ember vagyok, bár az utóbbi időszakomban azt veszem észre magamon, hogy az élet rendkívül jó úton terelget, mert picit megfontoltabb és türelmesebb is lettem! (nevet)

Mi az a (szakmai) szituáció, amiben el tudod veszíteni higgadtságodat és a komfortzónádon kívül kerülsz? Hogyan tudod azokat a helyzeteket kerülni?

Csak akkor érzem magam biztonságban, ha 100 százalékosan tudom adni a tudásom, legyen az bármi! Viszont ha ezt nem érzem, akkor bele sem vágok az adott feladatba.

A te családodban mely emberi értékek az igazán meghatározóak?

Mindig arra tanítottak, hogy legyek alázatos, becsületes, próbálok mindig is így tenni! Szerencsére a családomhoz mindig hozzátartozott a sok nevetés és humor. Na, ezt soha sem szeretném leadni! A legjobb dolog a világon. (nevet)

Ezen felül hajt egy jó nagy adag megfelelési kényszer is, de ami a legrosszabb, hogy ezt magammal szemben érzem! Szerintem soha nem leszek elég jó magamnak! (nevet)

Mely képzések voltak számodra a legmeghatározóbbak az utóbbi időben?

Hajvágás területén Veress-Győri Sándor alap, haladó és kreatív-haladó/szín oktatásainak elvégzése. Hajtűzések terén Farrukh Samuratov. Akiknek pedig a folyamatos fejlődésem köszönhetem, az Bozsics Katalin és Tombácz Zsuzsanna.

A képen: Hintergerger Máté a VGS Education képzés után a két oktatóval, Nagy Mariannal és Veress-Győri Sándorral

Képek: Hintenberger Máté