Keresés

Hajat mosni hajfestés előtt? - Jó ötlet!

Hajat mosni hajfestés előtt nem mindenki szokott, pedig erősen ajánlott!

Gondolkoztál már azon, hogy frissen mosott hajjal menj a fodrászhoz, vagy esetleg úgy vagy vele, hogy majd ő úgyis megmossa? Nos, a hajmosás erősen ajánlott a fodrász előtt, kiváltképp, ha hajfestésre készülsz. Eltérő színeredményt kaphatsz ugyanis, ha nem mosod meg a hajadat. Ezt az állítást már több balayage specialista, például Danilo Bozic is megerősítette!

Hogy valójában mit kell tennünk, abban Schwartz-Kiss Éva trichológus, fodrászmester segített nekünk eligazodni!

Miért érkeztünk korábban mosatlan hajjal?

A köztudatban él egy régi berögződés ezzel kapcsolatban. A 19. században még egészen más hajfestékek voltak elérhetők, mint manapság. Tartalmaztak olyan vegyületeket, fémeket, réz-szulfátokat, melyek mérgezőek a szervezet, így pedig a bőr és a haj számára is.

Ezek a vegyületek a bőrrel érintkezve gyulladást vagy akár égési sérüléseket is okozhatnak. Emiatt az emberek úgy tartották, ha "koszos" a haj - vagyis ha több napja nem mostuk meg - a zsír és a szennyeződés védi a fejbőrt. Ez az állítás valamennyire igaz is. A 21. századi szakemberek azonban ezt már nagyon szeretné elfelejteni, hiszen más a hajfestékek technológiája, sokkal kíméletesebb hajfestékek kerülnek a piacra.

A mai szakemberek egyre magasabb szintre szeretnék emelni a szakmát, szeretnék ha minden ember látná és érezné a különbséget fodrász és fodrász között, valamint termék és termék között. Ez a fejlődés valójában a gondolkodás megváltoztatása.

Azonban a fodrász gondolkodását is karban kell tartani: nem szabad rutinból dolgozni! A lehető legnagyobb hibát sok szakember ott követi el, ha csak gyorsan elkészíti a hajfestést és már mehet is a vendég. A professzionalitás azonban a szakmaiság emelésében rejlik.

Hajmosás hajfestés előtt – térjünk a lényegre!

Jó, ha tudjuk – akár fodrászként, akár vendégként – hogy vannak olyan műveletek, melyekhez elengedhetetlen a tiszta haj. Ilyenek például a melírtechnika, a balayage, vagy az Airtouch. Ezt valójában már sok airtouch és balayage szakember kifejtette, sőt az airtouch királya, Danilo Bozic is minden alkalommal felhívja rá a figyelmet.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az említett technikák esetében pontos leválasztásokra van szükségünk. A Baby Lights készítésekor például kizárt, hogy zsíros hajjal tudjunk dolgozni, lehetetlen a megfelelő passzékat leválasztani. Az Airtouch esetében sem lehet a zsíros hajtincseket fújni a hajszárítóval.

Miért nem gondoltunk erre eddig?

A legtöbb fodrász biztosan hallotta már a mondatot: "Tudtam, hogy jövök hozzád, már nem akartam megmosni a hajamat, pedig nagyon zsíros." Ilyenkor a fodrász számára igen kellemetlen a „koszos” haj megtapintása.

Arra a kérdésre, hogy mennyire könnyű megváltoztatni egy ilyen jelenséget, Schwartz-Kiss Éva az alábbiakkal felelt:

„Nagyon könnyű. A kommunikáció a legfontosabb. Csupán fel kell nyitni az emberek szemét. Minden változott és rengeteget fejlődtünk mind a hajfestés, mind a hajápolás terén. Igaz ugyan, hogy maradt ammónia a legtöbb festékben, viszont mellé raktuk a plexeket, az előkezelőket és az utókezelőket. Nem használunk hidrogén peroxidot és magas százalékú előhívókat. Olyan hajfestékek és hajápolók vannak a kezünkben amelyekkel nagyon szép és egészséges hajakat tudunk készíteni.”

Bátran újítsunk a szalonban!

A vendégek büszkék arra, ha olyan fodrászhoz járnak, aki trendi, halad a korral és mindig tud újat mutatni.

„Az én vendégeim nagyon jól fogadják az új dolgokat. Ha beszélgetek velük, elmondom mi miért van. Sokáig gondolkodtam, hogyan tehetném közzé a kérésemet a közösségi médiában úgy, hogy ne legyen bántó és a vendégek érezzék, hogy értük történik ez is. Miután kiírtam a Facebook oldalamra, özönlöttek a kérdések. Azt vettem észre, hogy a vendégek 80%-a tiszta hajjal érkezett és szóba sem hozta!” – Schwartz-Kiss Éva

Bátran kell tehát újítani és kommunikálni: elmondani, hogy milyen termékeket használunk a hajfestés előtt, közben és után. A piacon való megmaradáshoz és fejlődéshez elengedhetetlen, hogy azt keressük, miképpen lehetünk egyre jobbak.

Szakmai segítség: Schwartz-Kiss Éva

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)