Keresés

Ilyen a magyar fodrászipar helyzete!

A magyar fodrászipar helyzete sokakat foglalkoztató kérdés.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a fodrászat sajnos még mindig a kissé alábecsült szakmák közé tartozik. Kellő energiabefektetéssel azonban olyan sikereket lehet benne elérni, amelyeket a külső szemlélők észre sem vesznek. Rengeteg sikeres fodrász él például kettős életet Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között, amely két országban virágzik a fodrászipar és a fejlődés.

Szerencsére Európában is folyamatosak a technológiai lépések, amelynek bizonyos részei Magyarországot is elérik. Arról, hogy valójában a magyar fodrászipar helyzete milyen a nyugati országokhoz képest, arról sokan sokfélét gondolnak. Vannak, akik szerint a magyar szakma nincs lemaradva, de azért az is tudvalevő, hogy bizonyos eszközök vagy termékek hazánkban nagyon sokáig nem voltak elérhetők. Többek között Hafner Sándor, Mink Ferenc, majd Hajas László kereskedése nyitotta meg az utat ebbe az irányba.

A gazdasági nehézség hatására sokan vannak, akik külföldön próbálnak szerencsét: Németországban, Ausztriában, esetleg Svájcban. De akadnak, akik egészen Hollandiáig mennek szerencsét próbálni. Az egészen biztos, hogy minden országban más kulturális és szociális körülmények között kell végezni a munkát. Ez pedig nem mindig könnyű feladat.

A magyar fodrászipar helyzete az országon belül

Nem feltétlenül szükséges külföldi országokban gondolkodnunk ahhoz, hogy különbségeket lássunk. Elég, ha csak körül nézünk Magyarország nyugati és keleti régiói között, vagy éppen Budapest és vidék viszonylatában. Természetesen akadnak kivételek, az ország egyre inkább egységesedik ilyen tekintetben: mindenki számára nyitva állnak a kapuk az oktatásokra, képzésekre, márkákra és eszközökre, valamint professzionális termékekre is van igény az egész ország területén.

Az azonban tisztán látható és tapasztalható, hogy a szalonok bérleti díjai, fenntartási költségei, illetve a szolgáltatások árai nagyban eltérhetnek a fent említett területek viszonylatában. Az ország különböző területein élők más életszínvonalat tarthatnak fenn, emiatt aztán a professzionális szolgáltatások árazása sem lehet ugyanaz, mint máshol. Ráadásul az sem mindegy, hogy valaki egyedül dolgozik vagy csapatban: ez befolyásolhatja a vendégkört és természetesen a költségeket is.

Termékeladás és közösségi média, mint extra bevétel

A szolgáltatások mellett a másik lehetőség a bevételszerzésre, a termékeladás. Ennek természetesen vannak szabályai és feltételei, mind az adott márka, mind a hatóságok részéről. Azokon a területeken azonban, ahol a szolgáltatásokat kevésbé tudják megfizetni, de igény van a professzionális hajápolásra, ott ez egy nagyon jól működő taktika lehet.

A közösségi média pedig vitathatatlanul befolyásolja a piacot. Mind a szakemberek mind az ügyfelek sok időt töltenek a közösségi médiában, kutatva a trendeket, technikákat és stílusokat. Ebben a világban pedig elengedhetetlen, hogy egy fodrász jelen legyen a közösségi médiában, hiszen

Ezen tulajdonságok által pedig plusz bevételi forrást is jelenthet: több vendég érkezhet hozzánk, nagyobbra értékelhetjük a munkánkat stb.

Tendenciák a trendekben

Bizonyos nemzetközi megfigyelések szerint az utóbbi időben – főleg a barberszalonok elterjedésével – az ollós megoldásokkal szemben előtérbe kerültek a hajvágógépes és borotvás technikák, valamint a szakállápolás. A hajfestés és színezés terén is zajlik a hódítás: a balayage továbbra is örök kedvenc, de a melírtechnikák is virágkorukat élik, ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy éppen ezáltal nem vált-e unalmassá a szakma. Egyre többen hordanak rendkívül hasonló frizurákat és kevesen mernek kilépni a komfortzónájukból akár vágás, akár a színek tekintetében.

A fodrászok feladata is, hogy figyeljék ezeket a tendenciákat, esetleg megpróbáljanak változtatni rajta, változatossá tenni a munkát és bíztatni a vendégeket, hogy merjék bevállalni azokat a fazonokat, amelyek eddig tabuk voltak számukra.

Inspiráció forrás: HJI

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)