Keresés

Ilyen a Wella Professionals nemzetközi nagykövetének lenni! - James Earnshaw interjú

James Earnshaw válaszolt kérdéseinkre!

James Earnshaw 2023 nyarán került a Wella Professionals nemzetközi nagykövetének szerepébe, mely után nem sokkal hazánkba is ellátogatott. A Wella Professionals kiemelt vendégeként ő nyitotta meg az új Wella Studio-t, valamint bemutatót tartott a márka Color Blocking trendjének szakmai szerepéről. Az elmúlt időszakban lehetőségünk nyílt online interjút készíteni vele.

Mi vonzott a fodrász szakmában?

Mindig is fodrász szerettem volna lenni. 13-14 éves koromban ment az angol televízióban egy műsor The Salon címmel. Ez egy fodrászokat bemutató valóságshow volt, a mindennapi szalonéletet jelenítette meg. Mindig megnéztem, felvettem, majd újranéztem az epizódokat és azt gondoltam, hogy egy napon én magam is ezt szeretném csinálni.

15 éves koromban egy hajvágás során megkérdezték tőlem, mi leszek, ha nagy leszek. Természetesen azt mondtam, hogy fodrász. Odahívták a szalontulajdonost és még aznap kaptam munkát. Iskola után jártam be dolgozni, de napközben folyamatosan azt éreztem, hogy már ott szeretnék lenni és tanulni a hajvágást. Néhány évig még ebben az üzletben dolgoztam, aztán pedig Birminghamben a Tony&Guy szalonjában.

Milyen tapasztalatokra tettél ott szert?

Nagyon-nagyon szerettem és hálás vagyok, amiért ott dolgozhattam. Az ott megszerzett tudás tett azzá a fodrásszá, aki ma vagyok. A Tony&Guy rengeteg extra képzési lehetőséget biztosított az akkori barátaimhoz és korábbi osztálytársaimhoz képest. A birminghami munka nyitotta fel igazán a szememet a szakma felé. A korábbi szalonban tízen dolgoztunk, ott pedig negyvenen.

Magyarországon talán nincs is ekkora szalon. Hogy élted meg az ottani munkát?

Hasonló szalonból már Angliában sincs sok. Akkoriban 15 stylist, 10 asszisztens és 4 technikus dolgozott a szalonban. Nagyon más élmény volt a kisvárosi szalonhoz képest, de nagyon szerettem és pontosan az volt, amit korábban képzeltem a szakmáról. Nem volt könnyű a munka, ráadásul összesen négy órát utaztam egy nap: kettőt oda, kettőt vissza. De minden áron csinálni szerettem volna, a legjobb fodrászt akartam kihozni magamból. Akkor ez mindenképp megérte, de ma már nem csinálnám végig.

3-4 évig dolgoztam ebben az üzletben, aztán váltottam egy hozzám közelebb eső szalonra. Sajnos nem tudtam elég pénzt keresni a városi élet fenntartásához és az utazás is sokba került. Az új, helyi szalonban aztán elkezdtem kamatoztatni a megszerzett tudást és ekkor kezdtem versenyezni is, indultam például a Wella Trend Vision megmérettetésén is. Ez az időszak megszerettette velem a versenyzést, mert láttam, hogy mennyi mindent ki lehet még hozni a szakmából.

Mikor találkoztál először a Wella Professionals márkával?

Már akkor is Wella Professionals termékeivel dolgoztam, amikor azt sem tudtam még, mit csinálok valójában. Később aztán elvégeztem a Color Expert képzést és azóta folyamatosan fejlesztem magam.

Egészen odáig, hogy most a Wella Professionals nemzetközi nagykövete vagy. Milyen feladatok járnak ezzel a kinevezéssel?

A kinevezés ráébresztett, hogy folyamatosan haladni kell afelé, amit el szeretnénk érni. A márka történetében én vagyok az első nemzetközi nagykövet. Az ismerőseim közül sokan lehetetlennek tartották, de kitartottam amellett, hogy a lehető legjobban teljesítek és haladok a célom felé.

A feladataim szerteágazóak: márkakampányokban, szín-, termék- és csomagolásinnovációkban veszek részt, valamint új szolgáltatásokon és oktatási formákon dolgozom, amellett, hogy a színpadon is jelen vagyok. Már most dolgozunk a 2025 és 2026-os trendvíziókon is. Erről nem beszélhetek sokat, de az biztos, hogy amit létre készülünk hozni, az a kreativitás és a játék forrása. Egy ideje olyan világban élünk, ahol minden egy kicsit szürke és néma. Azon dolgozunk, hogy a harsány színek ismét előtérbe kerüljenek.

A sokszínű munka mellett te magad is fejlődsz még?

Természetesen. Nemrég Németországban jártam kutatóknál és tudósoknál, akik a termékek létrehozását végzik. Megtiszteltetés volt velük dolgozni és ez is jobb fodrásszá tett. Jobban megismertem a gyártás folyamatát és első kézből hallhattam, hogy az ötleteim jók vagy rosszak, megvalósíthatók-e vagy sem. Érdekes tapasztalat volt ez, mert sok esetben kiderült, hogy amit én könnyűnek gondoltam, az fizikai lehetetlenség, amit viszont nehéznek hittem, valójában könnyen megoldható.

Részt vettél egy ausztrál versenyen. Mesélnél erről?

Mostanában már nem versenyzek annyit, mint régebben. Az ausztrál verseny egy teljesen új kategória volt: az Év Nemzetközi Fodrásza. Bár nem nyertem, de a döntőig eljutottam, emiatt pedig nagyon boldog vagyok. Úgy gondolom, ha valaki egy versenyen nem győz, akkor azzal legyen boldog, amit elért. Az Év Nemzetközi Fodrásza nem egyszerű kategória, talán idén újra megpróbálom.

A Wellánál betöltött feladataim egyébként teljesen lefoglalnak és sokat utazom, ezért most versenyzés helyett inkább ezekre fókuszálok. De gyakran előfordul, hogy az utolsó pillanatban gondolom meg magam akár egy verseny kapcsán is.

Tavaly a Budapest Hair Show-n is felléptél és a Wella Studio Budapestben is oktattál. Hogy érezted magad nálunk?

Nagyon jól éreztem magam és nagyon élénken él az emlékezetemben még a dal is, amire hajat vágtam. Csodálatos volt Magyarország és mindenki nagyon kedves volt velem.

Nézd meg videóinkat James Earnshaw budapesti programjairól

Egy kicsit az idei évről is beszéljünk: dolgoztál a Párizs Fashion Week-en a Victoria Beckham bemutatón. Milyen élményeid vannak?

Az utóbbi években több Fashion Week-en megfordultam, voltak bemutatóim és saját csapatom a London Fashion Weeken. Amikor kiderült, hogy a Wella támogatja Victoria Beckhamet, rögtön tudtam, hogy ennek részese szeretnék lenni. Amikor megkérdeztem, hogy dolgozhatok-e a backstage-ben, igent mondtak. Nagyon élveztem az egészet annak ellenére, hogy egy Fashion Week mindig őrülten mozgalmas. Hat órát töltöttem ott, de tíz percnek tűnt az egész.

Lehet tökéletes munkát végezni ilyen hajtásban?

Szerintem az teszi az embert jó fodrásszá, hogy mindegy, hogy fél perc vagy két óra áll rendelkezésére. A munkát el kell végezni. Nagyon sokféle modellen és hajtípuson dolgoztunk, de a Wella Ultimate Repair-nek hála, ez egy kicsit könnyebbé vált.

Victoria Beckham nagyon színvonalas, esztétikus és sikk, így frizurák terén egyszerű copfokat választottunk. A kihívás az volt az egészben, hogy mind a negyven modell hajának ugyanúgy kellett kinéznie. Nehéz volt egyformán csillogó és fényes copfot készíteni a legkülönfélébb hajakból.

Találkoztál Victoriával vagy csupán a csapatával dolgoztál?

Elküldtek nekem egy fényképet, amin Victoria éppen mellettem áll, de észre sem vettem, mert lefelé néztem és koncentráltam. Amikor végeztünk és elhagytam a helyszínt köszönt nekem. Victoria nagyon kedves ember, ez már a kisugárzásából és a lényéből is látszik. A Wella csapata készítette az interjúkat, így egy szobában lehettek Victoriával, Daviddel és a gyerekekkel. Ők a legszerencsésebbek.

Milyen terveid vannak még az évre?

Szerencsésnek érzem magam, mert sokat utazhatok és rengeteg országot láthatok. Tavaly öt hetet töltöttem Ausztáliában, idén pedig szeretnék visszamenni egy kicsit hosszabb időre. Imádok utazni, legyen szó akár a céges, akár a személyes utakról. Ezért jó, ha az ember nemzetközi nagykövet.

A Wella Professionals idén ismét nagy rnedezvényekkel rukkolt. Egy nemzetközi turné keretein belül Romeu Felipe nemzetközi nagykövet mutatta be a megújult Illumina Colort. A varsói eseményen mi is részt vettünk! Beszámoló hamarosan!

Képek: Wella Professionals

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)