Keresés

Karantén utáni gondolatok: interjú Sebestyén Jocival

Sebestyén Joci a Schwarzkopf Professional oktatófodrászaként tevékenykedik.

Éppen egy évvel ezelőtt látogattunk el Budapesten a Tátra utcába, hogy megismerjük az akkor frissen induló HairBlock szalont, és annak alapítóit. Négy fiatal, lelkes és tehetséges srác fogadott minket, akik már akkor is tele voltak ambícióval. Ennek eredménye szinte azonnal meg is mutatkozott, Sebestyén Joci például nem sokkal később már a Schwarzkopf Professional oktatói csapatába is bekerült, mint colorist. Kíváncsiak voltunk, hogy egy friss vállalkozásra milyen hatást gyakorolt a járványhelyzet: karantén utáni gondolatok Sebestyén Jocival.

Először tavaly nyáron találkoztunk, amikor megnyitottátok a HairBlock szalont. Bejöttek a számításaitok? Hogyan telt az elmúlt évetek?

Abszolút bejöttek a számításaink, egy újabb szobával bővült a szalon, ahol még két fodrászszék kapott helyet. Picit olyan, mintha egy “üzlet az üzletben” kompozíció lenne, csak a hajmosó hiányzik a szobából (nevet). Eredetileg nyolc fodrászállást terveztünk, de aztán rájöttünk, hogy hat ember bőven kimeríti az üzlet kapacitását. Így viszont kényelmesen elférünk, és nem zavarjuk egymást.

Miként befolyásolta a vírushelyzet a szalon életét?

Viszonylag hamar reagáltunk a történtekre, és mindenki úgy döntött, hogy az lesz a legjobb, ha átmenetileg bezárunk. Szerencsére különösebb fennakadás nélkül sikerült ezt megoldanunk, mindenki nagyon jól kezelte a helyzetet. A vendégeink, a főbérlőnk, és természetesen a kollégáim is nagyon rugalmasan és legfőképpen türelmesen álltak az adott szituációhoz, úgyhogy május első felében minden gond nélkül újra ki is nyitottunk. Összegezve mi úgy tekintünk rá, hogy mindenki pihent egy nagyot, és most frissen, újult erővel vágunk neki a mindennapoknak.

Kibővült a HairBlock szalon

Akadtak újabb kihívások? Kellett változtatnotok a megszokott rendszereteken?

Igen, változtatások történtek. Eddig mindenki akkor dolgozott az üzletben, amikor akart. Most több logisztikát igényel, hogy ne legyünk egyszerre sokan a szalonban, ez azonban nem kihívásként ért minket, sokkal inkább úgy érezzük, hogy szervezettebbé váltunk. Ebből kifolyólag nem vagyunk annyit az üzletben, viszont mivel jobban osztjuk be az időnket, így ugyanolyan hatékonyak tudtunk maradni.

A HairBlock-ot nagyrészt a fiatalabb generáció választja. A hozzáállásukban tapasztaltatok viselkedésbeli változásokat, esetleg a vírus megváltoztatta a fodrászhoz járási szokásaikat?

A fiatalabb korosztályon inkább azt vettük észre, hogy féltik idősebb szeretteiket, és ezért ők is sokkal felelősségteljesebben viselkednek. Volt néhány idősebb vendégünk, akik kérték, hogy csak egyedül legyenek az üzletben a fodrászukkal, viszont erre csak nekik volt igényük. A vírus kapcsán megoszlanak a vélemények, de én úgy tapasztaltam, hogy mindenki tiszteletben tartja az előírásokat, és korosztálytól függetlenül az emberek sokkal jobban odafigyelnek egymásra.

Szuper, hogy egymás között és a vendégeitekkel is azonnal kompromisszum jött létre. Magánemberként hogyan élted meg a vírushelyzetet?

Személy szerint nekem nagyon jó volt, mert sokat lehettem a kisfiammal, aki hamarosan már egy éves lesz. Így rengeteg olyan pillanatnál ott voltam, amiről biztosan lemaradok, hogyha normál ütemben zajlik az életem. Számomra ez egy olyan időszak volt, amiben rengeteget tanultam, sok mindent átértékeltem, és aminek hatására azóta is tudatosabban próbálom intézni a dolgaimat. Természetesen a sok pozitívum mellett én is nagyon féltem, hogy a családban nehogy valakinek baja essen, de ez még inkább arra sarkallt, hogy amennyit csak tudok, otthon legyek.

Sebestyén Joci munkája

A járvány előtt már több rendezvény során is láttalak a Schwarzkopf Professional színpadán, mint oktatófodrász. Ez számomra teljesen új volt. Hogyan kerültél be a csapatba, és milyen érzésekkel tölt el az új szerepkör?

Körülbelül másfél évvel ezelőtt, Szofrán Zsolt által kerültem a Schwarzkopf Professional csapatába, mint colorist. Nagyon nagy megtiszteltetésként éltem meg, hiszen kevés embernek adatik meg egy ilyen nagyszerű lehetőség. Rengeteget tanultam és tanulok a mai napig is, látom, hogy van hová fejlődnöm. Külön öröm volt számomra, hogy nagyjából egyszerre nyílt meg a HairBlock és érkezett ez a felkérés, hiszen mi már akkor csapat szintjén tudtuk, hogy a szalonban Schwarzkopf Professional termékekkel fogunk dolgozni. Az oktatás teljesen más, mint a szalonmunka. Egészen más valamit csinálni, és egészen más ezt a tudást átadni a szakemberek számára. Tele van kihívásokkal, de felbecsülhetetlen érzés, amit ezért cserébe kapok emberileg és szakmailag egyaránt.

Ennek tükrében melyik áll a szívedhez közelebb: a szalonmunka vagy az oktatás?

Nehéz lenne választani, mindkettőt nagyon szeretem, így szerencsére megvan az egyensúly. Úgy gondolom, hogy az egyik vagy másik esetében is teljesen más oldalról kell megközelítenem a szakmámat. Amikor az üzletben vagyok, akkor az emberek azért látogatnak el hozzám, mert tetszik nekik a munkám, és szeretik, ahogyan dolgozom. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ebben az esetben rám és a szaktudásomra kíváncsiak, azaz, hogy mit tudok kihozni az ő frizurájukból. Az oktatásoknál a szakemberek elsősorban a brandre, illetve a márka innovatív termékeire, technikáira fókuszálnak. Szerintem ebben az esetben egy bizonyos ponton túl el kell határolódni attól, ahogyan a szalonban dolgozom, mert itt már nem feltétlenül önmagamat, hanem a márkát képviselem. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a saját meglátásaim és tapasztalataim nem építem be az oktatásaimba – hiszen éppen ettől válik egyedivé a struktúra –, de tudom, hogy ilyenkor nem rajtam van a hangsúly. Összegezve tehát, mivel mindkét világ mást jelent, másként is kell helytállnom benne, ezért is van szükségem a szalonmunkára és az oktatói szerepkörre is.

Sebestyén Joci munkája

Ha definiálnod kéne, hogy milyen változásokat hozott az életedbe a Schwarzkopf Professional oktatói feladatköre, hogyan írnád körül?

Hatalmas felelősség egy ekkora brandet képviselni, hiszen ahogyan azt már az imént említettem, itt az emberek sok esetben nem az egyénre kíváncsiak, hanem magára a márkára. Szerencsére minden eszköz adott ahhoz, hogy maximálisan teljesítsek ebben a szituációban, de ezt a szuper kollégáimnak is köszönhetem, akikkel mindent meg tudunk beszélni, és akikkel mindenre találunk közös megoldást. Nagy előrelépés volt számomra, hogy mivel soha nem oktattam, nem voltam tisztában azzal, hogy ennyi ember előtt lámpalázas vagyok (nevet). Ekkor jöttem rá, hogy nem elég ismernem azt a terméket, amiről beszélni fogok, a prezentálására is képessé kell válnom. Sok akadályt kell még leküzdenem, de úgy érzem, jó irányba haladok, mert a szalonban és az oktatásokon is sokkal tudatosabban dolgozom. Amikor egy szeminárium után azt hallom, hogy jóként és hasznosként élték meg, amit átadtam, akkor látom igazán, hogy mennyire nagyszerű munkám van, és ilyenkor mindig csak arra tudok gondolni, hogy legközelebb még jobb lesz.

Hogyan szeretnél “még jobb lenni”? Mi a következő lépés a szakmádon belül?

A fodrászat számomra mindig is a tanulásról szólt, ezért állandóan arra törekedtem, hogy a maximumot hozzam ki magamból és a munkáimból. Soha nem fogom azt érezni, hogy mindent tudok, ebből kifolyólag mindig csak annyi van a fejemben, hogy jobb legyek annál, mint tegnap voltam.

Ha mégis valami konkrétumot kéne mondanod, akkor hogyan fogalmaznád meg az 5-10 éves tervedet?

Hosszú távon például azt szeretném, hogy az üzletünkben kicsit tőlem függetlenül működjenek a dolgok. A későbbiek során ugyanis, sokkal több időt szeretnék az oktatásokra és az üzletfejlesztésre szánni. Természetesen ez nem azt jelentené, hogy a vendégeimet elhanyagolnám, de a tudatosabb ügyintézésnek köszöhetően, biztosan még többet tudnék a családommal lenni, és számomra ez a legfontosabb.

Hol találkozhatunk veled legközelebb: például oktatások, rendezvények?

Elsősorban remélhetőleg szeptembertől az ASK Akadémián! A Schwarzkopf Professional csapat tagjaként kijelenthetem, hogy számunkra nagyon fontos, hogy mindenkinek hasznos tudást biztosítsunk. Legyen a fodrász akár kezdő vagy profi, biztosan talál magának olyan szemináriumot, amiből profitálhat, hiszen a képzési tematikában minden oktatási forma megtalálható: az alapoktól kezdve egészen a haladó szintig. Velem személy szerint a color képzéseken találkozhattok majd, mindenkit sok szeretettel várunk!

Képek: Sebestyén Joci