Keresés

Marosi Béci ismét a London Fashion Week-en - videóval!

Idén jubilál a London Fashion Week, Marosi Béci pedig ismét kint dolgozott.

Marosi Béci az Authentic Beauty Concept fodrásza már tavaly is nagy sikerrel és sok szakmai tapasztalattal tért haza a London Fashion Week-ről. Ki ne akarna visszatérni egy ilyen színvonalas és kihívásokkal teli munkakörnyezetbe? Bécinek ez sikerült, ugyanis ismét felkérték, hogy vegyen részt az idei Fashion Week munkafolyamataiban. Tapasztalatairól és a bemutatókról kérdeztük Marosi Bécit!

A tavalyi alkalom után idén is számítottál a megkeresésre? 

Nagyon reménykedtem benne. Az előző évben szerzett élményeket újra át akartam élni, újakat szerezni, újabb emberekkel megismerkedni és tapasztalatokat szerezni: tanulni, tanulni és tanulni. Ahogy közeledett a Fashion Week, úgy lettem egyre izgatottabb. Egyszer csak megérkezett az e-mail, hogy várnak vissza az idei bemutatóra, mert elégedettek voltak a munkámmal. Ennél nagyobb elismerés nem is kell.

Idén 40 éves a Fashion Week, miben volt különlegesebb az idei esemény?

Hatalmas hírverés és online promóció övezte az eseményt. A The British Fashion Council megközelítése számomra megkapó volt:

“From your style, the way your dress, the way you talk and the way you walk. Without you it’s nothing. But with you, it’s the greatest city in the world.”

Vagyis szabad fordításban: „A stílusodtól, az öltözködésedtől, a beszédedtől és a járásodtól. Nélküled semmi. Veled azonban ez a világ legjobb városa.”

A jubileum alkalmából London nevezetességei is zöld fényt kaptak:

Kikkel dolgoztál most és milyen volt velük a munka? 

A csapatot továbbra is Adam Garland vezeti, ő az Authentic Beauty Concept egyik londoni márkaképviselője. Idén bővült a csapat, aminek köszönhetően két kollégával a hasonló habitusunk miatt azonnal megkedveltük egymást. Mindemellett gyorsan megvolt az összhang a munkában azokkal a kollégákkal is, akikkel tavaly már volt szerencsém együtt dolgozni.

Az egyik show alkalmával megismerkedtem egy temperamentumos fodrásszal, Nelson Brown-nal, aki korábban kreatív igazgatóként dolgozott Vidal Sassoon-nál. Jelenleg saját szalonját vezeti Skóciában és elkötelezett a hajvágások oktatása iránt. Természetesen az első kérdése az volt, hogy Magyarországon milyen oktatások érhetők el. Munka tekintetében nem hittem a szememnek: villámgyorsasággal fésültek meg egy hatalmas kontyot. Jobbra néztem, balra néztem és már félig készen is volt.

Máshogy viszonyultál idén a munkához a tavalyi tapasztalatok alapján?

Egy kis rutin birtokában sokkal könnyebb volt eligazodni a kaotikus helyzetekben. Beletelik néhány napba, de inkább néhány hétbe, hogy feldolgozd mindazt az esemény- és impulzusáradatot, ami itt veled történt.

A nulladik napon Adam Garland tréninget tartott a csapat számára. Már csak ezért is megérte odautaznom. Az első nap általában stresszes, mindenki próbálja felvenni a ritmust a folyamatosan érkező modellekkel, akik reggel ötre vagy hatra jönnek a 10-11 órai bemutatóra. A reggeli bemutató a legszerencsésebb eset, abból a szempontból, hogy friss alapokkal kezdhetünk. Későbbi időpontok esetében a fodrászoknak egy már agyonfixált hajból nagyon nehéz 30-40 perc alatt csodát varázsolni. A legrosszabb esetben meg kell mosni a hajat. De erre szinte kizárt, hogy legyen idő. Élesen él bennem a kép, ahogy tavaly rohanva kellett egy csap alatt megmosni az egyik lány haját.

Ezeken a bemutatókon dolgozott Marosi Béci!

ERDEM

Az első show varázslatos volt. A The British Múzeum adott otthont a bemutatónak. Már a helyszín önmagában is ámulatba ejtő és impozáns. Itt végre szárnyalhattam, hozzám közel álló hajakat kellett készíteni, így a szoros copfokat "csak" enyhén ovális kontyra kellett formázni, egyiket a másik után. Imádtam. Azt csak a képekből láttam utólag, hogy Anna Wintour, a Vogue főszerkesztője is a nézők között foglalt helyet. Ha ezt előre tudom, lehet, hogy a monogramja formájára hajtogatom azokat a kontyokat. (nevet)

A bemutatott ruhákat Maria Callas ihlette, a bemutatót pedig egy operaénekesnő énekkel kísérte. ERDEM minden ruhája elképesztően csodás. Minden egyes darab ikonikus. 

EUDON CHOI

Erre a bemutatóra egy egyszerű copfnak tűnő "undone" jellegű hajat készítettünk. Bármennyire is annak tűnik, nem egyszerű feladat. Amikor reklámfilmeket forgattam, olyan hétköznapi hajviseleteket kellett készíteni, mintha a filmbeli karakter saját magának készítette volna. Ezeket a hajakat az amerikai mozifilmek nagyon jól hozzák, de szakmai szemmel jól látható, hogy a szoros, a koponyára derékszögben álló copfot a szereplő biztosan nem magának készítette el.

Itt is hasonló volt a helyzet, egy olyan szoros copfot készítettünk alapként, ami ha kell, kibír 200 méter pillangót is. A copfból kilógó részeknek - amik a laza hatást kölcsönözték - egy ballon segítségével elektrosztatikus töltést adtunk, majd rögzítésre kerültek a copfban.

YUHAN WANG

Minden bemutatónak más-más hangulata van. Ez a show volt számomra szakmailag a legkreatívabb. Rokokó ihletésű frizurák készültek többféle változatban, igazodva a modellek hajtípusához, karakteréhez és nem utolsó sorban a ruháihoz. Az apró, kidolgozott részletek nyújtották végül azt a kinézetét a frizurának ami figyelemfelkeltőre és olykor elgondolkodtatóra sikerült. Ezek a rokokó ihletésű hajak, amiket egyébként Adam Garland álmodott újra ehhez a bemutatóhoz, hatalmas sikert arattak. 

"A sok apróságon múlik minden."

Egy jó vezetőnek előre vizionálnia kell a bemutatót teljes egészében. A csapat kimegy a nézőtérre megnézni a főpróbát, hiszen akkor van lehetőség utoljára meggyőződni arról, hogy a koncepció, amit megálmodtak megfelelő-e. Előfordul azonban, hogy változtatni kell rajta, illetve a tervező maga is beleszól, ha valamit másképp szeretne.  

Az egész bemutató egy egyszerre mozduló és érző gépezet, tele olyan emberekkel, akik igazán jól akarják csinálni, amit csinálnak. Óriási lehetőség a szakmai fejlődésre. Annyi apró trükköt és praktikát leshetsz el, amit hosszú évek alatt lehet csak tapasztalati úton megszerezni. Ha lehet egyáltalán. A sok apróságon múlik minden. Lehet, hogy az a hajtincs a néző számára csak egy szembe vagy fülbe logó valami, ami véletlenül kerülhetett oda, de az valójában elengedhetetlen eleme az egész képnek. A részletekben rejlik minden, azokból alakul ki a teljes kép.

A három nap összefoglalása egy rövid videóban:

Képek: Marosi Béci

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)