Keresés

Színházi frizurák - így dolgozik egy fodrász a színházban

Kis Borbálát kérdeztük a színházi frizurák világáról!

Kis Borbála varrónő szeretett volna lenni, édesanyja hatására lett fodrász. Elvégezte az iskolát, majd üzletekben dolgozott. A család egyik ismerőse volt a kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki vezetője, az egyik fodrász pedig épp elment a színházból. Kis Borbála pedig kapott az alkalmon és kipróbálta magát a színházi fodrászatban.

"Aki régebb óta dolgozik színházi körökben az tudja, hogy ez egy olyan közeg, amibe vagy azonnal beleszeretsz vagy hamar eljössz. Nincs köztes állapot."

Színházi fodrászat vs. szalonmunka

Kis Borbála szerint a színházi munka teljesen más, mint a szalon. A fodrászüzletben megvannak a jól megszokott, de változatos szolgáltatások: vágás, festés, stb. Egy színházban darabokra, előadásokra kell készülni, egy-egy előadáshoz pedig minden alkalommal ugyanazt a frizurát kell elkészíteni, de gyakori a parókával való munka is. A kaposvári színház fodrásza szerint korábban sokkal több parókás előadás volt, kb. a darabok 70-80%-a, most azonban inkább saját hajjal próbálják megoldani a színészek ezeket a feladatokat. Ennek egyik oka lehet a darabok és a közeg modernizálódása, de természetesen vannak operettek, amikhez még mindig kell a paróka, hiszen fontos, hogy három órán keresztül ugyanolyan legyen a frizura még tánc közben is.

A színházi világban a másik nagy kihívást a gyors váltások jelentik:

"A leggyorsabb munkám nem volt egészen egy perc. Ilyenkor a színész kijön a takarásba, két öltöztető ráadja a másik jelenetbe – adott esetben a másik századba – illő ruhát, nekem pedig el kell készítenem az ehhez illő frizurát. Ez szakmai kihívás és adrenalinlöket. Emiatt is lehet beleszeretni ebbe a szakmába."

A karakter vagy a színész viseli a frizurát?

Sokat gondolkoztam azon, hogy a frizurák a karakternek - vagy karaktereknek - készülnek vagy inkább a színész személyiségének megfelelően? Hiszen a színésznek a hétköznapokban is viselnie kell a frizurát, de az előadások alkalmával akár minden este más ember lehet. Ugyanakkor sok helyen a színészek szerződése szerint nem változtathatnak hajhosszt vagy színt vezetői beleegyezés vagy a fodrásszal való egyeztetés nélkül, mivel a végeredmény nem biztos, hogy összhangban van a darabokkal. Ennek folyamatáról is beszélt Kis Borbála:

"A folyamat egyébként úgy működik, hogy a jelmeztervező érkezik egy látványtervvel a karakterre nézve. Mi pedig igyekszünk kompromisszumot kötni, mert nem minden kivitelezhető. Ezek után pedig érkeznek a színészek kérései, hiszen neki kell kiállnia a nézők elé és olyan frizurát szeretne, ami önbizalmat ad neki és jól érzi magát benne. Az sem mindegy, hogy nagyszínpadra vagy stúdiószínpadra készül a frizura. Egy stúdiószínpadon nagyon közel ül a közönség, ott minden tincs számít." - mondta el Kis Borbála.

Az előzőekkel összhangban természetesen a színdarabokhoz általában nincs szükség nagy volumenű változásokra. Leggyakrabban kontyokról, fonásokról, egyenesítésről vagy göndörítésről van szó. Fontos, hogy a színházi fodrász jó minőségű termékeket használjon: a kontyokhoz és fonásokhoz lakkokat, az egyenesítésekhez és göndörítésekhez pedig hővédőket. A színházban ugyanis főpróba héten napi két próbával kell számolni, vagyis naponta kétszer kell elkészíteni az adott frizurát.

"Évad végére természetesen érezhető, hogy legyengül a színészek haja. Nyáron mindenkinél jön a megújulás: vágás, festés, felfrissítés. A férfiak előfordul, hogy növesztenek szakállat, ami az évad kezdetével újabb gondolkodást von maga után, mert van olyan darab, amibe kifejezetten nem kell. De a színház az a hely, ahol mindenre találunk valami megoldást." - fejtette ki a szakember.

Nyári Szilvia a Csárdáskirálynő című előadásban (fotó: Memlaur Imre)

Emlékezetes színházi frizurák

Egy színházi fodrász esetében óhatatlan, hogy időnként hatalmas, látványos frizurákat készítsen. Ez a Kaposvári Csiky Gergely Színháznál sincs másképp:

"Amikor bekerültem a színházba, az első teljes évadomban sok operettet játszottunk. A Marica Grófnőben például együtt dolgoztam Sáfár Mónikával, ő volt az első nagynevű színész, akinek frizurát készítettem. Ilyenkor van bennünk egy megfelelési kényszer, természetesen a legjobbat akarjuk a színészeinknek. A Marica Grófnőben hatalmas frizurát kellett készíteni sok póthajjal, nagy loknikkal. Az is emlékezetes, amikor Sissy-t kellett megformálni. Két parókát raktunk egymásra, hogy azt a grandiózus frizurát meg tudjuk jeleníteni."

Ha pedig egy-egy darab sikeréhez a fodrász is hozzájárul, természetesen nagy az öröm, hogy egy ilyen közegben dolgozhat:

"Jó érzéssel tölt el, amikor oldalról vagy hátulról nézek egy sikeres darabot. Büszkeséggel tölt el, hogy én is hozzáadhattam a szakmai tudásomat ehhez a sikerhez. A színházban az összes emberre szükség van a takarítótól a vezérigazgatóig ahhoz, hogy a nézőt mindig megfelelő környezet fogadja."

Varga Zsuzsanna a Buborékok című előadásban (fotó: Memlaur Imre)

Képek: Kis Borbála, Memlaur Imre - a Kaposvári Csiky Gergely Színház engedélyével

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)