Keresés

Varga Csanád: "Kisebb léptekkel gyorsabban lehet előre jutni!"

A barber válaszol vendége: Varga Csanád!

Varga Csanád fiatal kora ellenére sikeres borbély, aki ráadásul saját márkával is rendelkezik. A közeljövő terveiről, a HairConf eseményről és a sikerről beszélgettünk Varga Csanáddal!

1. Hogyan indult a pályád?

Egy kisebb városban nőttem fel, ahol nem volt komoly fodrászat. Egyetlen férfi fodrász volt, Józsi bácsinak hívták. Hozzá jártam minden pénteken, viszont soha nem lett olyan a végeredmény mint amilyenre gondoltam.

Amikor megengedhettem magamnak, beszereztem egy hajvágógépet és magam kezdtem vágni a hajamat. Így legalább ingyen rontottam el saját magamnak. Szépen lassan olyan visszajelzések érkeztek, hogy jobban néz ki az általam levágott frizurám, mint Józsi bácsi frizurái. Később aztán elmentem egy barátomhoz, aki egy másik város barber shopjában dolgozott, meséltem neki a gépekről és a saját hajvágásomról. Ő tette fel a kérdést, hogy miért nem végzem el a fodrásziskolát.

2. Ekkor már középiskolás voltál. Milyen formában tudtad elvégezni a képzést?

Igen, akkor tizedikes voltam, de a gondolat azonnal elkezdett dolgozni bennem. Felnőttképzést végeztem, borbély szakmáról kaptam képesítést. Szerencsésnek tartom magam: eredetileg nyolc hónapos lett volna a képzés, de nem volt elég jelentkező, így összevontak minket az előző csapattal, akik már két hónapja tanultak. Persze a különbséget be kellett hoznunk, de így hat hónap alatt végeztem el a képzést.

3. Ennek kapcsán sok kritika éri a borbélyokat: ilyen rövid idő alatt nem lehet megtanulni a szakmát. Mit gondolsz erről?

Az idő valóban nagyon kevés. A felnőttképzés arra volt jó, hogy minél hamarabb meglegyen a végzettség, viszont természetesen nem elég ennyi idő arra, hogy akár csak az alapokat is el sajátítsuk. Aki azonban rendszeresen képzi magát és van egy víziója az ki tud tűnni. De ez minden szakmában így van.

4. A fodrászat női vonala sosem vonzott?

Korábban nem, inkább mostanában kezdett el foglalkoztatni. Nemrég járt nálunk az üzletben egy tanuló, akinek megnéztük a hajvágását. A modelljei között volt egy hölgy modell is, a munkája pedig nagyon motivált minket, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy elindulunk ezen a vonalon

Én férfi és női haj között nem teszek különbséget. Haj-haj. Csak a finishben tud lenni némi eltérés. Ugyanúgy vannak a férfiak között is hosszabb hajúak, vagy akár a női vonalon rövidebb fazonok.

5. Ennyire fiatalon nem csak sikeres borbély vagy, de megalapítottad a Jungle márkát. Mesélj egy kicsit erről!

Fiatal korom ellenére azt gondolom, hogy gyorsan belejöttem a brandépítésbe. Az biztos, hogy rengeteget kell tanulni, tapasztalni, hibázni mire rájön az ember, hogy mi a jó út a brand számára. Az is elképzelhető, hogy rövid távon fel kell áldoznod olyan dolgokat, amiket a legkevésbé sem szeretnél, például család, párkapcsolat, barátok stb. Viszont ez hosszú távon megtérül!

6. Sokan nem mernének belevágni olyan dologba, ami kimozdítja őket a komfortzónájukból (például egy márka létrehozásába). Mit tudnál tanácsolni nekik?

Véleményem szerint két dolgot kell már a kezdésnél eldönteni. Az egyik, hogy mik a te és a branded értékei. A másik pedig hogy az üzleti piacon mit szeretnél képviselni. Ugyanis mindennek megvan a saját piaca, viszont nem tudsz minden közeget kiszolgálni. Legyen meg a célközönséged!

7. Hol tudod elképzelni a Jungle-t néhány év múlva a piacon?

Nem gondolkozom hosszú távban, mert bármikor jöhet egy hasonló helyzet, mint a mit a járvány idején megéltünk. Általában az előttem álló egy évre fókuszálok. Minden év végén összeírom, hogy mik azok a tervek, amelyek megvalósíthatók akár üzleti, szakmai vagy személyes szinten. Ezekért a célokért dolgozom.

A nagyon hosszú távú célok mindig túlságosan messzinek tűnnek. Éppen ezért gondolom azt, hogy kisebb léptékkel gyorsabban lehet előre jutni. A nyár folyamán szeretnénk egy nagyobb üzletbe költözni, amely által a csapat is bővülni fog. Olyan csapatot szeretnénk, akit igazán érdekel a szakma és minőséget szeretne biztosítani nem pedig mennyiséget. Azt gondolom, hogy ez mostanában hiánycikk.

8. A HairConf esemény is kiváló szakembereket vonultatott fel. Hogy érezted magad előadóként a rendezvényen?

Nagyon élveztem. Szerintem nagyon erős volt a line-up, és egy színvonalas rendezvényt hoztak össze a srácok. Nagyközönség előtt ez volt a második fellépésem, egyelőre még dolgozok azon, hogyan lehetnék jobb. Visszanéztem a felvételeket, tudom, hogy melyek azok a pontok, amiken javítanom kell.

Egyébként utána nagyon sokan odajöttek hozzám és rengetegen írtak a következő napokban, hogy inspiráltam és motiváltam őket. Sok ilyen üzenetet kapok mostanában, ami jóleső érzés, mert ez volt a cél.

9. A színpadon szó esett többek között a közösségi média fontosságáról. Te miért tartod fontosnak ezt a jelenlétet?

Szerintem egy nagy life hack tud lenni, hogy kiket követünk a közösségi médiában. A legjobb megoldás, hogy ha kizárólag olyan embereket követsz, akik inspirálnak és motiválnak. Ez a való életre is igaz: ha olyan társaság vesz körül, akik folyamatosan buliznak, akkor nem tudsz teljes figyelmet fordítani a munkára mert a figyelmed rossz irányba terelődik. Manapság nagyon fontos, hogy mi kerül a szemünk elé a social médiában, mert mindenképp szeretnénk tartozni valahová. Ez pedig jó, ha inkább egy motiváló, inspiráló közeg.

10. A sport is fontos az életedben. Ez miben segít neked?

Így van, gyerekkorom óta része az életemnek a testmozgás. Kipróbáltam szinte minden létező sportot. Engem ez mentálisan kikapcsol és szerintem szükség van erre, főleg a mi szakmánkban. Illetve sokat segített az üzleti részben is. Megmutatta, hogy nem egyik napról a másikra lesz látható eredmény. Van még egy nagyon fontos dolog: olyan embereket ismertem meg a sport által, akik az üzleti világban is sokat segítettek és segítenek.

Képek: Varga Csanád

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)