Keresés

Fodrászmunka a szalonon kívül? - itt a Top 5

Mutatjuk mi az 5 legjobb fodrászmunka a szalonon kívül!

Bár a fodrászok többsége számára a szalon jelenti a munkát és a bevételt, ezáltal pedig a megélhetés forrását. Vannak azonban olyanok, akár hazai, akár nemzetközi viszonylatban, akik a szalonmunka mellett vagy helyett más területen is kipróbálják magukat fodrászként. Természetesen ez járhat energia és idő befektetésével, de az eredmény egész biztos megtérül, ha egy kicsit már belefáradtál a szalonmunkába.

Fodrászmunka a szalonon kívül – Top 5

Fodrászinfluenszer

Halljuk elégszer, hogy a közösségi média minden fodrász számára fontos, sőt szinte elengedhetetlen eszköz. Ha azonban valaki profi szinten foglalkozik a közösségi médiával, akkor az illető már nem csupán fodrász, hanem fodrászinfluenszer, akire felfigyel a szakma és a vendégek is.

Ilyenkor természetesen a szalonmunka során elkészített frizurák vagy éppen személyes oktatóanyagok állnak a tartalomgyártás középpontjában. Az is előfordul, hogy egy márka képviseletében a fodrászinfluenszerek hazai és nemzetközi eseményeken, bemutatókon vesznek részt. Ez valljuk be, adott esetben izgalmasabb a szalonmunkánál!

Fodrászat a forgatásokon

Minden televíziós produkció igényel fodrászt, sőt a legtöbb tévécsatorna rendelkezik saját fodrászokkal, stylistokkal is. Ők felelősek azért, hogy az egyes műsorok szereplőinek frizurája tökéletesen nézzen ki a műsor alatt. Bár ez a fajta munka nagyban hasonlít a szalonmunkára, a stúdiókörnyezet vagy épp a forgatás adta külső helyszín ad egy kis extra töltetet.

Bódis Richárd részt vett több reklámfilm és mozifilm forgatásán is, amelyekről így nyilatkozott:

"2002-től vezető fodrászként dolgoztam több mint negyven magyar és nemzetközi filmekben. Olyan világsztárokhoz volt szerencsém, mint Madonna, Antony Hopkins, Brad Pitt vagy Eddie Murphy. Ezek a nemzetközi produkciók legtöbbször Magyarországon forognak, de természetesen vannak külföldi jelenetek vagy itthon valósítunk meg külföldi helyszíneket. (...) Sok filmben nem vezető fodrászként dolgoztam, de nagyon jó érzés volt bepillantást nyerni a sztárokkal való forgatásba. Egy múltban játszódó film is érdekes kihívás, hiszen korhű eszközökkel dolgozunk és fel kell készülni az akkori frizurák elkészítésére. Az sem mindegy, hogy angol vagy amerikai filmet forgatsz: más az igény, a divattörténet és a kultúra."

Hasonló körülmények között zajlik az is, ha valaki fotózásokon dolgozik fodrászként. Ilyenkor a kreativitás és a csapatban gondolkodás szárnyakat adhat, a fotózási idő pedig szinte pillanatok alatt eltelik. A végeredmény szépségéről már nem is szólva.

Fodrászat a színpadok mellett

Aki szeret koncertekre, fesztiválokra járni, annak még az is nagy kaland lehet, ha dolgozhat hasonló környezetben. Vannak fodrászok, akik a szalonmunka mellett sokszor dolgoznak egy-egy fesztivál fodrászaként vagy éppen egy adott zenekart kísérnek el a fontosabb koncertekre.

Bubrik Márton éppen ezt csinálja. Állandó fodrásza a Halott Pénznek, de dolgozott már többek között a Valmar zenekarral is.

Ehhez igencsak hasonló körülményeket ad, ha valaki színházban dolgozik fodrászként. A színészeknek gyakran kell egy-egy szerephez igazítani a frizurájukat vagy épp egy parókát. Ezek a munkák természetesen sokszor ki vannak szolgáltatva olyan körülményeknek is, mint az időjárás vagy épp egy színházi baki, de talán épp ezért jelenthetnek szakmai kihívást.

Önkéntes hajvágás

Bár az önkéntes munka nem jelent bevételi forrást, sok esetben a lelki töltődés sokkal többet jelent. Ez pedig motivációt adhat a hétköznapi szalonmunkához. Számos fodrász végez rendszeresen önkéntesmunkát idősek otthonában, gyermekotthonban, kórházakban, hajléktalanszállókon vagy épp büntetésvégrehajtási intézetben.

"Amikor felkeresett a Kuckó program, azonnal tudtam, hogy örömmel veszek részt a szalonnal a kezdeményezésben, hiszen élményt, impulzust és örömöt tudunk adni a bent élő gyerekeknek. (...) Engem meg szoktak viselni ezek a dolgok, de azt mondhatom, hogy összességében nagyon jó élménnyel tértünk haza." - mesélte Frohner Fecó, aki a Kuckó Program keretében rendszeresen jár gyermekotthonba hajat vágni.

Marketing és üzletvezetés

Nem ritka, hogy valaki távolabb kerül a fodrászszakmától, de üzletvezetőként vagy szalontulajdonosként ugyanúgy jelen van a csapatában. Ilyenkor a marketing, a szervezés és a csapat egybentartása egyébként is felér egy teljes állással akár szalonmunka nélkül is.

Így van ezzel Hortobágyi Kászon is, aki egy teljesen már projektbe fekteti energiáit, de vezetőként továbbra is jelen van a Close szalonok életében!

"Valójában csak a fodrászatot hagytam abba, vezetőként továbbra is jelen vagyok, sőt tervben van további Close szalonok nyitása is Budapesten kívül. Az elmúlt időszakban átalakítottuk a szalonok működését: nagyon hálás vagyok, hogy olyan fodrászokkal sodort össze az élet, akik idővel üzletvezetőkké váltak és akikkel a továbbiakban társként működhetek együtt. Ők kezelik a szalonban a mindennapi operatív ügyeket. (...)

Szeretném úgy fejleszteni a márkát, hogy a minőség megtartása mellett több szalon vagy akár egy franchise is működhessen a Close égisze alatt. Amíg a nálam dolgozó fodrászok azzal jönnek oda hozzám, hogy Close szalont szeretnének nyitni, addig én szeretnék ennek teret és lehetőséget biztosítani."

A fodrászat tehát nem feltétlenül kizárólag a szalonmunkáról szól. Ha úgy érzed fenyeget a szakmai kiégés, nem feltétlenül kell más szakmában gondolkozni, elég ha a fodrászatot közelíted meg egy másik szemszögből.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)