Keresés

Heiszler Ivett: "A fodrászattól most távolabb kerültem"

A fodrász válaszol vendége: Heiszler Ivett

Heiszler Ivett nevéről talán mindenkinek eszébe jut a sikeres Heiszler Szalon is. Ezt felépíteni és megtalálni a megfelelő csapatot nem volt egyszerű feladat. Heiszler Ivett most pályájáról, a szalonról és a jövő terveiről is beszélt nekünk.

1. Miért választottad a fodrász hivatást?

Nem tudom, mi volt az indíttatás, de én már a pályaválasztáskor tudtam, hogy csakis fodrász szeretnék lenni. Tudtam, hogy ez nekem való szakma: már korán elképzeltem magam egy szalonban, ahogy baráti kapcsolatok születnek a vendégekkel, és hogy a munkám által önbizalmat adok nekik.

Több gyakorlati helyen dolgoztam, ahol azonban nem jöttek be a számításaim. Végül aztán megtaláltam Kucsera Zsolt szalonját, ahol néhány évig olyan légkörben tanulhattam és dolgozhattam, amire mindig is vágytam. Nem voltak sikereim a tanulás területén sem az általános, sem a középiskolában. Zsoltnál találkoztam egy olyan motiváló vezetővel és befogadó közösséggel, ahol  először éreztem, hogy fontos vagyok és számítanak rám. Nagyon nagy hatással volt az életemre az a két év, amit nála tölthettem, amiért örökké hálás leszek neki.

2. Hogyan alakult a saját szalonod megnyitása a Pozsonyi úton?

A Zsoltnál töltött évek után szerettem volna a saját utamra lépni. 2010-ben nyitottam egy kicsi üzletet, aztán nagyon hamar rájöttem, hogy nem szeretnék egyedül dolgozni. A kis szalonban úgy éreztem, mintha száz négyzetméteren lennék egyedül. Sosem gondoltam volna, hogy alkalmas vagyok vezetőnek, de egy olyan rendszer volt a vágyam, amely az én elképzeléseim alapján működik, de vannak kollégáim és akkor sincs zárva a szalon, ha én éppen nem dolgozom. Nem szerettem volna, ha az van kiírva az ajtómra, hogy „nyitva tartás bejelentkezés alapján”.

2015-ben aztán valóban nyithattam egy száz négyzetméteres szalont a Pozsonyi úton, majd egy még nagyobbat Budaörsön 2021-ben a Covid járvány kellős közepén, ennek ellenére csapatommal sikerre vittük amire nagyon büszke vagyok. Azonban 2022-ben a Pozsonyi úti üzlet is lehetőséget kapott a bővítésére. Meghoztam egy nagyon nehéz döntést. A budaörsi és a Pozsonyi úti szalont összevontam és a Pozsonyi úton folytattuk a munkát a csapattal. Szerettem volna egyetlen helyre fókuszálni a figyelmemet. A csapat felépítése, pláne ekkora üzletekben, nem volt egyszerű feladat, a két szalont figyelemmel kísérni pedig nagyon megterhelő volt.

3. Említetted, hogy nem tartottad magad vezető típusnak, azonban mégis az lettél. Mikor változott meg a véleményed?

Rengeteget tanultam a vezetés és rendszerépítés témakörében. Találtam magamnak megfelelő mentorokat, például Pongor Juhász Attilát, Kulcsár Tibort és Domán Zsoltot, akiktől évekig tanultam és tanulok a mai napig. A tőlük hallottakat pedig beépítettem a szalon működésébe. A fodrászattól most távolabb kerültem, csupán havi egy napot vagyok a szalonban fodrászként. Sokkal jobban érdekel a marketing, munkatársak kiválasztása, megtartása, motiválása és a szolgáltatások folyamatos fejlesztése.

Ebbe fektetem most a legtöbb energiát annak érdekében, hogy a szalonom megfelelően tudjon növekedni. Ha minden nap dolgoznék, nem tudnék az üzlet fejlesztésével foglalkozni. A legfontosabb számomra, hogy a vendégek és a munkatársaim is elégedettek legyenek. Ez pedig csak így lehetséges.

4. Mikor lett ennyire fontos a marketing az életedben?

Amikor egy héten hat napot dolgoztam. Annyira tele volt a naptáram, hogy rájöttem, ez nem mehet tovább. Ma már fontosnak tartom, hogy maradjon időm magamra is. Azt mondják, mindig a fejétől bűzlik a hal: ha a vezető fáradt, vagy ki van égve, akkor az egész szalon működése is sérül. Egy idő után szerettem volna, ha a vendégek nem hozzám ragaszkodnának. Nem akartam, hogy kizárólag Heiszler Ivetthez akarjanak időpontot kérni, hanem inkább a szalonhoz legyenek lojálisak. Bebizonyítottam nekik, hogy minden szakember aki a Heiszler Szalonban dolgozik, magas szakmai színvonalat biztosít számukra.  Ennek megfelelően oktatom a kollégáimat és ezt kommunikálom a vendégkör felé is. Ezért fontos a marketing.

5. A kollégáktól milyen visszajelzést kaptál a munkáddal kapcsolatban?

Mindenki tudja, hogy magasak az elvárásaim. Le van fektetve néhány szigorú szabály, de tudják, hogy ha betartják őket, akkor minden rendben van. Én a csapatért vagyok és a vendégekért, a szolgáltatás minősége pedig úgy lesz a legjobb, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja.

6. Oktatsz is a marketing témakörében, ugye?

Szalonmenedzsmentet oktatok a Schwarzkopf Professional berkein belül. Ennek négy alappillére van: pénzügy, marketing, csapatépítés és rendszerépítés. Szerencsére nagy igény van erre az oktatásra.

7. El tudnád képzelni, hogy csak marketinggel foglalkozz a fodrászat helyett?

A szakmát semmiképp sem adnám fel. Azt érzem, hogy valamennyire jelen kell lennem, hogy lássam és figyelni tudjam a szalon atmoszféráját és a vendégek reakcióit. Vannak szabályok, amelyekről utólag kiderül, hogy nehezen kivitelezhetők. Ezt azonban csak akkor veszem észre, ha magam is tapasztalom.

8. Említetted, hogy jelenleg a Schwarzkopf Professional-lel dolgozol, de a L’Oréal Professionnel termékeit is használtad. Hogyan alakultak ezek a változások az életedben?

Márkahűségesnek vallom magam. Jelenleg négy, vagy öt éve dolgozom a Schwarzkopf-fal, de a L’Oréal együttműködés is tíz évig tartott. A Schwarzkopf-ban egy fiatalos lendületet látok. Nagyon sok olyan rendezvény van, amelyek nagyon fontosak számomra és a kollégáim fejlődése érdekében is. Azt is szeretem, hogy oktathatok náluk, számomra a szalonmenedzsment témaköre szívügy. A termékpaletta is rendkívül széles, óriási kreativitást ad a kezünkbe. Sok fodrász dolgozik nálam, de mindenki megtalálja az egyéniségének megfelelő termékeket a Schwarzkopf Professional kínálatában.

9. Mik a terveid a 2024-es évre?

Szeretnék idén kialakítani egy magas szintű hűségprogramot a vendégeinknek. Ezáltal a vendégek előre foglalnák és fizetnék a szolgáltatást, mi pedig a lojalitásukat kedvezményekkel, ajándékokkal jutalmaznánk. Ennek elsősorban az a célja, hogy segítse a rendszeres szalonlátogatást. Ha ez működik, akkor nem jöhet szóba az, hogy valaki már nem kap helyet az utolsó pillanatban. Kiszámíthatóságot ad a vendégeknek.

10. Változtatnál bármin az eddigi karrieredben?

Ha nem tettem volna meg azokat a dolgokat, amelyeket utólag megbántam, akkor nem tartanék itt. Az ember egy húsz éves pálya alatt elkövethet fájdalmas bakikat. De ha nem élünk meg mélységeket, akkor nem tudjuk értékelni azt, amikor jól működnek a dolgok. Nem bántam meg semmit, mert minden előre vitt.

Képek: Heiszler Ivett

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)