Keresés

5+1 tipp, hogy ne égj ki karácsony előtt!

Az ünnepi készülődés sokszor megterhelő! Íme, 5+1 tipp, hogy ne égj ki!

Az ünnepek előtti időszakban általában két dolog történik a munka frontján. Vannak, akik már a hónap elején elkezdik szép fokozatosan letenni a lantot: inkább a karácsonyra hangolódnak, takarítanak, ajándékot vásárolnak, sütnek-főznek, feldíszítik a lakást és készülődnek. A másik oldalon vannak, akiknek a karácsony egyet jelent az év legpörgősebb időszakával a munkájukban, ehhez pedig extraként jön az ünnepekre való készülődés és az ezzel járó esetleges családi feszültségek és teendők. Ilyenkor a fizikai fáradtság mellé sokszor érzelmi és mentális kimerülés is társul. Ha te is a második csoportba tartozol, ez az 5+1 tipp Málovics Eszter Relax & Business Coach-tól éppen neked szól:

1. Kapcsolódj a természettel!

Minél kevesebb a szabadidőd, annál fontosabb, hogy a legtöbbet tudj töltekezni belőle. Erre az egyik leghatásosabb mód, ha a természetben vagy, akár csupán egy rövid séta erejéig. Ha úgy érzed, most ez sem fér bele, a munkába vagy hazafelé menet egy megállóval előbb is leszállhatsz a buszról, hogy kiszellőztesd a fejedet.

2. Tarts szüneteket munka közben!

Amikor úgy gondolod, hogy most ezt nem teheted meg, akkor van rá a legnagyobb szükséged. Nem kell egetrengetően nagy dolgokra gondolni, az is tökéletes, ha csak veszel néhány mély lélegzetet, nyújtózol párat és elcsendesíted az elmédet pár pillanatra, miközben iszol egy bögre finom teát. Hidd el, emiatt a néhány perc miatt nem dől össze a világ, sőt a szalon sem!

3. Kérj segítséget!

Gondold végig, mi az a feladat, amit nem muszáj, hogy te végezz el. Lehet, hogy a munkádban is találsz egy-egy részfeladatot, de a karácsonyi készülődésben egészen biztosan van olyan tétel a listádon, ami kapcsán valaki támogatni tud. Kérj bátran segítséget a családodtól vagy kollégáidtól!

4. Szelektáld a feladataidat!

Azt is érdemes lehet sorra venni, hogy azok közül a teendőid közül, amit nem tudsz másnak kiszervezni, mi az, ami valójában ráér. Az is lehet, hogy olyan feladatot is találsz, amiről kiderül, hogy igazából nem is olyan fontos, és akár teljesen el is lehetne engedni.

5. Tartsd szem előtt önmagadat!

Az év végi nagy hajtásban különösen fontos, hogy odafigyelj a saját szükségleteidre, hogy meghúzd a határokat és tudj nemet mondani. Mielőtt elvállalnál még egy utolsó utáni munkát vagy feladatot, tudatosítsd, hogy ennek mi is az ára számodra.

+1 Adj magadnak időt!

Tudatosítsd magaddal, hogy idő kell a megérkezésre. Ne akarj túl hirtelen váltani a munkád és a kikapcsolódás között. Nézd meg, hogyan tudnál legalább egy rövid átmeneti időt kialakítani.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a tippeket, és találtál legalább egy olyat, amit ki fogsz próbálni akár már karácsony előtt, de akár bármikor máskor az év során. Ha pedig a jövőben is szeretnél egyszerre tenni az üzleti céljaidért és a saját jóllétedért, látogass el Málovics Eszter honlapjára vagy Instagram oldalára hasonló tartalmakért.

Szöveg: Málovics Eszter

Fotó: Koppány Dávid

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)