Keresés

Farkas Andrea: "A fodrászok is elhiszik, amit az interneten látnak."

A Fodrász válaszol vendége ezúttal Farkas Andrea.

Farkas Andrea neve szinte egybeforrt a Redken márkával. Mostani interjúnkban igyekeztünk az elejétől átbeszélni pályafutását, olyan fontos témákat érintve, mint az oktatás, a balayage népszerűsége és maga a Redken.

1. Hogyan kezdődött a pályafutásod?

A nagymamám kislány koromban magával vitt egy szövetkezeti fodrászüzletbe. Már akkor tudtam, hogy fodrász szeretnék lenni. Nem egy gyerekkori álom volt ez, hanem egyszerűen tudtam. Ha tehetném, csinálnék egy hasonló üzletet: a nők akkoriban ráértek, időt szántak magukra és egymással beszélgettek. Ma már mindenki rohan még akkor is, ha éppen róla szól a szépítkezés.

A szüleim nagyon szerették volna, ha tovább tanulok. Én pedig kijelentettem, hogy vagy a fodrásziskolába megyek, vagy nem járok sehova. Így aztán a fodrásziskolába kerültem, amelyet bajai lány lévén vidéken végeztem el. Nagyon jó gyakorlati helyeken dolgoztam, az első évben férfifodrász üzletben tanultam, ami annak idején nem volt kellemes élmény. Később egy nagyobb magánüzletbe kerültem. A fodrászat miatt fel kellett adnom az addig imádott sportot: vagy gyakorlatra jártam vagy evezni. A gyakorlatot választottam. Annak idején egy hétig jártunk az iskolába, majd egy hét gyakorlat következett. Azt gondolom, hogy ez volt a legjobb oktatási forma.

2. Az oktatás változásairól jót és rosszat egyaránt lehet hallani. Te mit gondolsz erről?

Sok évig foglalkoztam tanulókkal, de néhány éve úgy döntöttem, hogy soha többé. Ennek egyik oka a rendszer: munkaszerződést kell kötni, ami szerintem a tanulmányok alatt nem szerencsés. Másrészt sajnos sok tanuló számára derogál hajat söpörni, törölközőt pakolni és eszközt adogatni. Minket ez tanított meg arra, hogy hogyan tartsunk rendet és tisztaságot az üzletben és arra, hogy mikor milyen eszközt használjunk. Ez a tudás elengedhetetlen lenne. A legtöbb tanulónak ez ma teher, sok fiatalban nincs szakmai alázat.

3. Visszatérve az életutadhoz: első ránézésre azt gondolnánk, hogy a hajfestés áll hozzád közelebb. Igaz ez?

Nem, alapvetően hajvágó fodrász vagyok. Oktattam is nagyon sokáig sikerrel. Annak idején a Matrix égisze alá is ennek köszönhetően kerültem be. Amikor aztán a Redkenhez kerültem, a balayage különböző formáinak népszerűsége és a márka fantasztikus termékei a színezésre vitték a fókuszomat.

Korábban nagyon élénk színekkel dolgoztam, sok alternatív frizurát készítettem. Ahogy idősödtem, előtérbe került a nőiesség, a színek azonban megmaradtak. De természetesen hajat is vágok.

4. A divatban is előtérbe került a színezés, a balayage pedig továbbra is hódít. Mi lehet ennek az oka?

A nők nagyon szeretik a hosszú hajat, a többség továbbra is hosszú haj párti. A színezési technikáknak pedig rengeteg fajtája van. Minden hajhoz más technika passzol, ezeket pedig máshogy is kell elkészíteni. Ha pedig jól van elkészítve a technika, akkor rendkívül tartós lesz a színeredmény, ami miatt szintén nagyon népszerű a balayage.

5. Azonban vannak olyanok, akik rosszul készítik el. A vendégek vagy épp a szakemberek pedig nagyon gyakran hozzád fordulnak ezzel a problémával, ugye?

Igen, a szalonban rengeteg korrekciót készítünk. A leggyakoribb hiba, hogy valaki nem tanulja meg rendesen a technikákat, hanem csak videókon keresztül próbál információt szerezni. A pályám elején én sem tudtam, hogy kell jó balayage-t csinálni. Elmentem Las Vegasba egy Redken Symposiumra, ott láttam élőben a technikákat a look & learn oktatás keretein belül. Az biztos, hogy nagyon alaposan meg kell tanulni ezeket a technikákat, mert a siker sokszor csak egyetlen apró részleten múlik.

A másik leggyakoribb hiba balayage készítésnél, ha valaki nem megfelelően tanulta meg a színek használatát és az árnyékolást. Ismét hangsúlyozom, videókból tanulni ezeket nem elég.

Ehhez kapcsolódóan számomra nagy hiányosság, hogy nagyon kevés márkafüggetlen képzés van. Viszont rengeteg az olyan szakember, aki nem szeretne elköteleződni egyetlen márka mellett. Ennek pótlására kezdtem el szervezni márkafüggetlen Airtouch képzést. Illetve öröm számomra az is, hogy sok jó szakember nyitott erre, akikkel gyakran össze tudunk ülni beszélgetni, szakmázni. Erre kiváló példa a Money Board eszköz, amely kapcsán többször is összeültünk Szikriszt Jocival, Dalotti Gergővel, Fábián Andival, Schmicsek Melindával és Sas Dettyvel. 

6. A hátrányt megbeszéltük, de előnye is van az online oktatási lehetőségeknek, TikTok videóknak?

Inspirálódni tökéletes. Az is biztos, hogy bizonyos mértékig lehet tanulni a videókból, de ahhoz rengetegszer végig kell nézni, újra lejátszani, megállítani. De önmagában nem elég. Sokszor gondolkozom azon, hogy a tartalmat gyártó fodrászok kiket céloznak meg.

Ez számomra is nagy dilemma, mert még én sem döntöttem el, hogy kihez szeretnék szólni. Másképp kell magyarázni fodrászoknak és vendégeknek. Ha pedig egy vendégeknek szánt egyszerűbb videót egy fodrász is lát, akkor nem egészen pontos információt kap. Fontos lenne külön szedni, hogy az információk közül mit kell a vendégeknek és mit a fodrászoknak mondani.

A vendégeknek a szalonmunka során is el kell mondani néhány dolgot: ha képet hoznak, az valószínűleg egy hosszadalmas munka eredménye, ráadásul retusált, szerkesztett fotó. Az általam elkészített végeredmény nem fog tudni pontosan olyan lenni, mint amit a képen látunk. Nem is biztos, hogy a vendég haja erre alkalmas. Ezeket a dolgokat mindig tisztázni kell. A legnagyobb probléma pedig az, hogy ezzel sok szakember sincs tisztában. A fodrászok is elhiszik, amit az interneten látnak.

7. Már többször kilyukadtunk a Redkennél, ami meghatározó része a szakmai életednek. Mit ad neked ez a márka?

Olyan színpigment összeállítással rendelkeznek a termékek, amely más márkáknál egyáltalán nem elérhető. Olyan színeket tudok keverni, korrigálni, árnyékolni és dimenzionálni, amelyeket semmi mással azelőtt. A hajápoló vonal is nagyon erős. A márkának pedig van egy lendülete, ami pedig vonzza a vendégeket.

Fodrász szemszögből azt tudom mondani, hogy ha valaki oda-vissza kívülről tudja a színelméletet, akkor bármivel lehet szép munkát készíteni. Számomra azonban a Redkent semmi nem tudta felülmúlni.

8. Visszatérnék a beszélgetés elejére: ha tehetnéd, régimódi szalont üzemeltetnél. Mit képvisel most az üzleted?

A régimódi szalon előnyei közül próbálom megőrizni azt, hogy nálunk senki sem siet. Sok vendég számára ez kényelmetlen lehet. Gyakran kapjuk a kérdést: mikor végzünk? Erre mindig azt válaszolom, hogy amikor kész lesz a hajad.

A szalonom alapvetően nem luxus üzlet, de szeretem, ha pezseg benne az élet. Nem tudok csendben dolgozni. A fodrászat számomra a nyüzsgésről szól: zenéről, beszélgetésről, a hajszárítók zúgásáról. Törekszem arra, hogy elérjem, hogy a vendégek ellazuljanak egy ilyen környezetben, elragadja őket a pezsgés. Ennek köszönhetően sok vendég meg is nyílik, nagyon sok mély beszélgetésre adódik alkalom, de az biztos, hogy az időt rá kell szánni. Szeretném, ha olyan lenne az üzlet, ahova azért megy a vendég, mert tudja, hogy beszélgethet és társaságban lehet. Sokan egymással is beszélgetnek, vannak olyan vendégek, akik szándékosan egy időpontra jönnek.

9. Több gyermek édesanyja vagy. Vannak köztük fodrászjelöltek?

Amikor a fiam számára elérkezett a továbbtanulás lehetősége, akkor úgy gondoltuk, hogy járjon gimnáziumba, ahonnan több a lehetőség a tovább tanulásra. Ha azonban később érdekli a szakma, annak csak örülök.

Szakemberként rengeteg pozitív visszajelzést kapok a munkatársaimtól és más szakmabeliektől is, azonban az üzletvezetés nem az én asztalom. Örülnék, ha a fiam esetleg tovább vinné a szalon üzleti részét. A lányom még kicsi ugyan, de örülnék neki, ha az üzletet ő vinné tovább a későbbiekben.

10. Kisgyermekes anyukaként építetted fel az a brandet, amivel rendelkezel. Hogy élted ezt meg?

Két egyszerű mondat: minden fejben dől el! Amit szeretnél, azt meg tudod csinálni.

Számomra az tette lehetővé ezt a lendületet, hogy a szakma kapaszkodót jelent. Ha felmerül, hogy mi a legstabilabb pont az életemben, akkor egyértelműen a munkám. Harminc éve dolgozom, soha nem csináltam mást, nem voltam munkanélküli és még ki sem égtem. Mindig van lendületem: ha mérges vagyok, akkor azért, ha örülök, akkor pedig azért. A munka feltölt és a mai napig minden egyes elkészült hajnak örülök a vendéggel együtt.

Képek: Farkas Andrea

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)