Keresés

Göndör haj - minden, amit tudnod kell!

Göndör haj - A legfőbb tudnivalók egy helyen!

2023-ban kiemelten sokat foglalkoztunk a göndör haj egyediségével, ápolásával, trendjeivel. Ennek oka a frizura egyre növekvő népszerűsége és az a sok információ is, amit tudni érdemes róla. Ezeket kíséreljük meg most összegezni nagyrészt a 2023-as, de egy kicsit az elmúlt évek göndör hajas cikkeit szemlézve, a göndör hajas trendkollekciókhoz visszanyúlva. Ha fodrászként sokat foglalkozol ezzel a frizuratípussal vagy vendégként meg szeretnéd tudni a legfontosabb információkat, ez a cikk Neked szól!

Összegyűjtöttünk mindent göndör haj témában, amit tudnod kell!

Mi a göndörség és mit kell tudni róla szakmailag?  

Kérdésünkre Herczeg Gyöngyi, göndör haj specialista válaszolt: 

“A göndör lányok természetes esésében hordják a hajukat, úgy, ahogy a forgók és a hullámok szerint természetesen áll. Nincs körkefe, vasaló, nem szárítják be reggelente, nem lakkozzák. Vízzel és hajápolókkal frissítik két mosás között, és csak hajmosáskor fésülik. Tehát az a jó hajvágás, amikor a hétköznapokban is ugyanúgy tartja a formát, a kinyúlásra hajlamos részek sem lógnak ki belőle, akár pár hét után sem."  

Göndör haj természetessége

"A göndör hajak esetében az optikai forma a fontos, amit szárazon lehet felmérni, mert a vizesen kihúzott szögeket felülírhatják a hullámok száradás után. A legnagyobb különbség azonban az egyénben van. Nincs két egyforma haj, mert az egyenes-göndör részek aránya mindenkinél más. Ehhez pedig hozzá jön a vendég komfortzónája, ami nagyon fontos, mert igen zavaró tud lenni, amikor a kinyúlásra hajlamos részek kilátszanak a formából, vagy egy rosszul vágott frufru nagy pamaccsá változik a homlok közepén a vágás után két nappal.”  

A göndör haj ápolása, kezelése

Mint ahogy azt már korábban is leírtuk: "A göndör haj nemcsak egy hajtípus, hanem egy életmód." Ennek megfelelően pedig az ápolása is másképp zajlik, nagyobb hangsúlyt kell rá fektetni. A legfontosabb hajápolási tippeket Herczeg Gyöngyi összegezte Nekünk. Mutatjuk!

Hajápolási tippek száraz, göndör hajra

 • "Ha a fejbőr száraz, illetve a frizura nem hajlamos az elnehezedésre, akkor használható az olajos sampon, az olajos balzsam, a leave in és a zselé, illetve a hab is, ahogyan azt a haj engedi.
 • Ha a fejbőr zsírosodó, a haj viszont száraz és nem elnehezedő, akkor a fejbőrre zsíros hajra való sampon szükséges. Annak érdekében pedig, hogy a hajszálat megóvjuk, samponozás előtt érdemes a vizes hajra felvinni a balzsamot. Ez esetben azonban fontos odafigyelni, hogy a hajtövet a balzsam soha ne érje, az ugyanis zsírosítaná. A sampon pedig kizárólag a fejbőrbe legyen bedörzsölve, és samponozás után mehet újból a balzsam, ha elbírja a haj, de a hajtőre soha ne kerüljön!"

Hajápolási tippek zsíros, göndör hajra

"Zsírosodó fejbőr esetén zsíros hajra való sampon szükséges, ha pedig a hajszál sem száraz, akkor több opció van:

 • Ha csak a hajtő zsírosodik, de a legvége szárazabb, akkor a balzsamot csak a legvégére tegyük, hogy a haj többi része ne legyen túl olajos, a sampont pedig a tőre is feltehetjük.
 • Ha a vékonyszálú haj laposodásra és elnehezedésre is hajlamos, akkor leave in-re nem feltétlenül van szükség, elegendő csak a zselé. Ha azonban leave in-t használunk, akkor a zselé már nem szükséges. Itt tehát lehet variálni, ki melyik hajápolási tippet választja."

Hajápolási tippek elnehezedő, göndör hajhoz

 • "Az elnehezedésre hajlamos göndör haj mosásánál érdemes csak a sampon+zselé vagy a sampon+leave in kombinációk valamelyikét alkalmazni, a balzsam elhagyásával.
 • Ezen kívül szükséges a mosási sorrendet is megváltoztatni a következőképpen: balzsam-sampon-zselé. Tehát göndör és elnehezedő hajnál samponos mosás előtt kell feltenni a balzsamot."

Hajmosási tippek a göndör haj alapos tisztításához

"A göndör haj alapos tisztításához vizezzük be a fejbőrt és samponozás előtt tegyük dunsztba 10 percre, majd használjunk fejbőr tisztító kefét es olaj mentes samponnal mossuk a hajat, így elkerülhető a szulfátos sampon használata."

A tisztító hajmosás menete göndör hajnál:

"1. lépés:

Kezdjük a hajmosást a haj bevizezésével, majd folytassuk egy samponos mosással. Ezután csavarjuk törölközőbe a hajat, majd várjunk 3-5 percet. Ez idő alatt a meleg dunsztban felpuhul a felesleges réteg, lerakódás és a fejbőr hám."

A tisztító hajmosás első lépése a göndör haj bevizezése

"2. lépés:

Második lépésként egy újabb samponos mosás következik, mely során a sampont akár hígítva is, de eloszlatjuk a fejbőrön, majd egy szilikonos hajmosó kefével átdörgöljük, ezután pedig leöblítjük. Ezeknél a folyamatoknál nagyon fontos az alaposság, ugyanis ha megfelelően csináljuk, akkor ezzel a módszerrel tökéletesen el tudjuk távolítani a lerakódásokat.

Ezután érdemes megnézni a fejbőrt, és ha van még rajta korparéteg, akkor lehet egy harmadik samponozást is végezni. Olyan is előfordulhat, hogy a hajvágás végére puhul fel igazán a lerakódás, ez esetben érdemes utána elvégezni a samponos hajmosást, hiszen így teljesen meg lehet szüntetni azt.

3. lépés:

Utolsó lépésként a göndör haj mosása folytatódhat a szokásos balzsamozással és az egyéb hajápolási rutinokkal. Nagyon figyeljünk arra, hogy a használt termékek kizárólag a hajszálakra kerüljenek, ne a fejbőrre."

Mi hathat negatívan a göndör hajra?

"Nem alapos hajmosás

A nem elég alapos hajmosás önmagában is káros a haj számára, ha azonban még túl sok terméket is használunk, a nem megfelelő minőségű hajmosás észrevétlen lerakódást okoz. Ez zsírosodást és volumen vesztést okozhat, a letapadt rétegek pedig kinyújtják a hajat, ezért a frizura göndörsége is elveszhet. Emiatt fontos a mechanikus tisztítás, akár szilikon hajmosó kefével is, illetve a fejbőrnek megfelelő sampon kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Hajtőre felvitt termékek

Zsírosodó vagy arra hajlamos hajtő esetében az oda felvitt balzsam, leave in vagy más termék volumen vesztést okozhat.

Túl sok termék használata

Ha a hajra túl sok terméket használunk, akkor másnap, de akár már pár óra múlva is túltáplálást vagy túlhidratálást tapasztalhatunk, emiatt pedig a elnehezedhet, kinyúlhat a haj, ez pedig, például a göndör haj esetében, a göndörség elvesztésével és volumen vesztéssel is jár."

CGM, azaz a Curly Girl Method

A CGM módszer kifejezetten göndör hajúak számára készült alapja pedig az, hogy vannak olyan anyagok, amelyeket érdemes száműzni a hajápolási rutinból, mivel azok kiszáríthatják, elnehezíthetik, vagy éppen gubancossá tehetik a hajat. Mutatjuk, mik ezek:

 • Szulfát
 • Szilikonok
 • Parabének
 • Ethanol alcohol
 • Ethyl alcohol
 • Propanol alkohol
 • Alcohol denat.
 • Isopropyl alcohol
 • Isopropanol alcohol
 • Benzyl alcohol
 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone
 • Pheryl Trimethicone
 • Ceteraryl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Ezek az összetevők sok termékben megtalálhatóak, de szerencsére lehet alternatívát is találni helyettük, például a kizárólag természetes összetevőkből álló termékeket. 

Fontos megjegyezni, hogy a CGM kifejezetten göndör hajúaknak készült, a természetes hullámaik megőrzése céljából. Ha természetesen egyenes a hajad, akkor ez a módszer nem fogja hullámossá vagy göndörré tenni azt! A CGM célja az egészséges haj és lehető legteljesebb természetes textúra megőrzése.

Hajápolási termékek göndör hajra

Ahogy a göndör haj divatba jött, úgy sokasodtak meg 2023-ban a göndör hajat ápoló termékek is. Nézzük, mik is ezek!

1. Cinthya Dictator - Göndörség a K18 termékeivel

Cinthya Dictator, vagyis Gombos Cintia beszélgetésünk során mesélt Nekünk természetesen göndör frizurájáról, viselésének kihívásairól és a K18 termékeiről.

"A hajam természetesen göndör, egész gyerekkoromban küzdöttem vele. Anyukám fodrász, ő mindig kiegyenesítette, mivel nem szerettem göndören hordani. Aztán kb. 13 éves koromban mégis rászántam magam, onnantól kezdve kb. 20 éves koromig göndör voltam. Utána lett újra egyenes.

A nyilvánosság ezt az előzményt nem tudta vagy elfelejtette, így nagy újdonságnak számított a göndörségem, pedig nem az."

Melyik terméket használtad először?

"A K18 hajmaszkot használom. Elmentem egy szalonba, ahol a K18 termékekkel dolgoztak. Elkészítették úgy a hajamat, hogy az egyik oldalát K18-cal kezelték, a másik oldalt pedig nélküle. A különbség nagyon látványos és tapintásra érezhető volt. A K18-cal kezelt oldal sokkal puhább lett. Beleszerettem, gondolhatod."

2. Kevin.Murphy - Killer Curls termékcsalád

2023-ban kibővült a Kevin.Murphy Killer Curls termékcsaládja. A három új termék a már jól ismert termékcsaládot (KILLER.CURLS, KILLER.WAVES, EASY.RIDER, MOTION.LOTION) erősíti meg egy napi hajápolási rutin lehetőségével. A KILLER.CURLS sampon és balzsam a haj hidratálása és a hullámok kiemelése érdekében olyan összetevőket tartalmaz, mint

 • vegán és organikus zabtej
 • avokádó olaj
 • ricinus mag olaj

Szintén újdonság a KILLER.TWIRLS hajban maradó, göndörítő krém, amely Shea vaj segítségével segít megőrizni a haj egészségét, puhaságát és ad tartást a hullámoknak. Az organikus zabtej a KILLER.TWIRLS esetében is jelen van, ezzel is segítve a haj hidratálását.

Kevin.Murphy Killer.Curls tesztelés 

A termékcsaládot a Fodrászinfó egyik újságírója, Lenti Barnabás is kipróbálta, tesztelte! A linken megtalálod a teljes tesztelést, itt most az eredményt mutatjuk:

Kiinduló állapot:

"A hullámos hajammal a legnagyobb problémám az volt, hogy míg a hajam végei teljesen göndörök lettek, a fejtető lelapult, a hajtövek pedig egyenesek maradtak. Ebből az állapotból indultam ki a KEVIN.MURPHY termékekkel, amelyektől azt reméltem, hogy kiemelik a göndörséget a fejtetőn is."

Már az első használat hozta a változást

"Az első benyomás: kellemes illat és krémes állag. A göndörítőkrém illata pedig egészen a következő hajmosásig intenzíven érezhető. (...) Az első néhány használat után még csupán a hajvégek göndörödtek egyre jobban, majd később a hullámok „elindultak” felfelé. Úgy gondoltam, hogy egy hajvágás elősegítheti a folyamatot, így vágattam egy keveset a hajamból, amely ezután valóban még göndörebbnek tűnt, immár egészen a fejtetőig."

Hajvágás után (három héttel az első használat után)

3. Moroccanoil - Frizz Control termékcsalád

Moroccanoil új, professzionális termékcsaládja, a Frizz Control segítséget nyújt többek között az elektromos hajszálak kezelésében, a frizurák formázásában és a gubancok elkerülésében. Ezek mellett ápolja és védi a hajat, biztosítva ezzel a puha és fényes megjelenést, bármilyen típusú frizuráról is legyen szó. A felsoroltakhoz a  termékcsalád tagjai egyben és külön, hajtípusokra specializálódva is hozzájárulnak, így mindenkinek a megfelelő, frizurájának leginkább szükséges kezelés biztosítható.  

Eredmények a Moroccanoil Frizz Control termékcsalád használatával

Formázási termékek göndör hajra

Dyson Airwrap™ multi-styler  

A Dyson Airwrap™ multi-styler a Dyson eddigi legjobb teljesítményű és leghatékonyabb Airwrap készüléke. A Dyson mérnökeinek hatalmas kihívás volt, hogy saját, korábbi tervezésüket felülmúlják és képesek legyenek miniatürizálni, ugyanakkor megsokszorozni a Coanda-hatást és egy úttörő módon teljesen testre szabható formázó eszközt hozzanak létre, amely extrém hőhatás nélkül biztosít különböző frizurákat, különböző hajtípusokhoz.  

A következő generációs, forgó, hideg végű formázó hengerek gyorsabbá és könnyebbé teszik a fürtök és hullámok kialakítását – mindezt hőkárosodás nélkül, a haj erősségének és egészségének megőrzésével. A korábban két formázó hengert a Dyson most egyetlen tartozékban egyesítette, így a felhasználók mostantól egyetlen fej segítségével alakíthatják ki hullámos frizurájukat, mely az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányú fürtöket is képes létrehozni anélkül, hogy a hajformázás közben formázó fejet kellene váltani.

A Dyson Airwrap egy igazán jó eszköz az egyenes és hullámos hajúak számára is, hiszen a formázó fejeivel gyakorlatilag minden fizura pillanatok alatt megvalósítható. 

Dyson Supersonic™ hajszárító

A különböző hajtípusokhoz tervezett Dyson Supersonic™ hajszárító nagy teljesítményű és villámgyors. Az eszköz nagy sebességű, de koncentrált légáramlást biztosít. Úgy tervezték, hogy belesimuljon a kézbe, csendesebb legyen, mint a többi hajszárító és intelligensen szabályozza a hőmérsékletet, ezzel megvédve a hajat az extrém hőhatástól.

A hagyományos hajszárítókkal ellentétben a Dyson Supersonic™ másodpercenként 40-szer méri a levegő hőmérsékletét, hogy szabályozza a kimeneti hőfokot. A Dyson intelligens hőszabályozási technológiájával a Dyson Supersonic™ megakadályozza az extrém hőhatást, így segít hogy a haj egészséges és fényes legyen.  

Megtetszettek a termékek? Rendeld meg itt, vagy próbáld ki a Dyson Demo Zone-ban!

Trendi a göndör haj? Igen!

Mint ahogy az előbbiekből is látszik, rengeteget foglalkoztunk a göndör hajjal, ez pedig nem véletlen... Igenis trendi a göndör haj! Az elmúlt időben ugyanis nagyon felkapott lett ez a viselet, a hétköznapokban és különlegesen alkalmakon is megállja a helyét. Egyre többen merik felvállalni természetesen göndör frizurájukat, sokan pedig hullámosra formázzák hajukat. Ami pedig trendi, az előbb-utóbb a trendkollekciókban is megjelenik. Így volt ez 2023-ban is! Mutatjuk!

Esküvői frizura trendkollekció 2023
Framesi trendkollekció 2023

Képek: Tracey Ann Smith, Gombos Cintia, Bende Tamás, KEVIN.MURPHY, Top Line Beauty Kft, Framesi, Pinterest és Pexels